Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Strakonický voják se už podruhé stal nejlepším armádním řidičem

Desátník Petr Šopinec, příslušník 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic, porazil 71 vojáků vybraných napříč celým resortem obrany a zvítězil v soutěži o nejlepšího řidiče Armády České republiky. Obhájil tak první místo, které ve stejné soutěži obsadil již loni.

„Byl jsem hodně překvapený, nečekal jsem to. Ale je to ještě hezčí pocit než loni,“ řekl po vyhlášení výsledků vítěz soutěže o nejlepšího řidiče Armády České republiky Petr Šopinec. „K vítězství určitě velkou měrou přispěly mé několikaleté zkušenosti, ačkoliv soutěž byla hodně i o štěstí a náhodě. O hodnocení každé disciplíny rozhodovala kolikrát i malá chybička,“ popsal desátník úskalí soutěže.

Sedmatřicetiletý voják zvítězil i vloni. „Letos to pro mě bylo více psychicky náročné, obhajoba bývá vždy těžší,“ potvrdil Šopinec. Na soutěž se nijak zásadně nepřipravoval. „Trochu jsem si zopakoval teorii na písemný test. Pokud jde o praktické dovednosti, využil jsem zkušenosti z výcviku, který pravidelně absolvují všichni řidiči,“ doplnil Petr Šopinec.

Disciplíny jsou výrobním tajemstvím

Soutěžní disciplíny, které vymýšlí Centrum dopravní výchovy Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově, bývají utajeny do posledních okamžiků. Schopnosti řidičů prověřila například jízda v terénu, manévrování vozidlem ve stísněném prostoru či příprava vozidla na vyproštění. Na vojáky čekal i písemný test, prokázat museli i to, že jsou schopni poskytnout první pomoc.

Poprvé se soutěžilo i v noci. „Jízda mezi kužely při tak nízké viditelnosti, včetně couvání, představovala pro mě asi nejtěžší disciplínu,“ uvedl desátník Šopinec. Naopak nejvíc si podle svých slov užil jízdu v terénu. Soutěž řidičům ztěžovalo i nepříznivé počasí. Podle organizátorů se tak jednalo o nejextrémnější ročník.

Soutěž se konala na konci září v posádce Vyškov a v Centru dopravní výchovy Velitelství výcviku – Vojenské akademie. Jednalo se o čtvrtý ročník celoarmádní profesní soutěže s názvem Nejlepší řidič Armády České republiky. Své síly zde změřili řidiči zabezpečovacích i bojových vozidel.

Řidič má velkou zodpovědnost

Desátník Petr Šopinec pochází ze Strakonic, jeho původní profese byla automechanik. Do armády nastoupil v roce 2005, v současnosti slouží jako řidič u druhé baterie 252. protiletadlového raketového oddílu. Nejčastěji v práci řídí nákladní automobil Tatra 810. O své profesi říká: „Není těžká fyzicky ani psychicky. Řidič má ale velkou zodpovědnost, jak vůči technice, tak k lidem, které veze.“


Desátník Petr Šopinec obhájil loňské vítězství v soutěži Nejlepší řidič Armády České republiky.

Autoři | Foto Hana Jurčová

Štítky voják, řidič, soutěž, vítěz, Strakonice, Armáda České republiky, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonický voják se už podruhé stal nejlepším armádním řidičem  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.