Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeský kraj má ambici stát se chytrým regionem

Směrem kupředu se Jihočeský kraj chce posunout v oblasti chytrých řešení. Zasadit se o to má v plánu první náměstek hejtmanky Josef Knot. Využít k tomu chce znalostí z Písku, kde je místostarostou.

Cílem projektu, který by měl nést název Smart Region Jižní Čechy 2017, by měl být rozvoj elektromobilní dopravy, zřízení energetického portálu Jihočeského kraje, zlepšení a zrychlení spolupráce malých obcí nebo rychlejší zpřístupnění dat na úrovní krajské veřejné správy obyvatelům.

„Náš kraj je všeobecně znám, jako velmi atraktivní turistická oblast. Naším cílem je z něj udělat i region chytrý,“ nastínil Knot. Jihočeský kraj na start celého projektu využije 8,3 milionu korun. Téměř většina financí by měla jít z operačního programu Zaměstnanost, kam podá žádost. Přes 400 tisíc korun investuje z vlastních zdrojů.

Smart Region Jižní Čechy by měl být propojen i se sousedními zeměmi. Rozvoj elektromobilní dopravy s budováním dobíjecích stanic se tak bude ladit s technologiemi v Bavorsku nebo Horních Rakousích. „Zároveň chceme centralizovat multimediální data kraje v rámci Jihočeské centrály cestovního ruchu a usnadnit tak mimo jiné prezentaci našeho regionu. Malým obcím mají zase chytré technologie umožnit lepší vzájemnou spolupráci a zefektivnit jejich rozvoj,“ nastiňuje Knot.

Občané chytrého regionu budou moci také nahlédnout do činnosti krajské veřejné správy kdykoliv a bez nutné žádosti. „Seniorům pak chceme nabídnout lepší přístup k asistenčním službám či využití seniorských mobilních telefonů a smartphonů v rámci tísňové péče,“ dodal první náměstek hejtmanky.

Foto Håkan Dahlström/flickr.com

Štítky smart, chytrý, region, elektromobil, projekt, Jihočeský kraj, Josef Knot, Písek, Bavorsko, Horní Rakousy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj má ambici stát se chytrým regionem  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.