Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Temelín najel ve středu na maximální letní provoz

Kvůli horku jihočeská jaderná elektrárna připojila k jednomu výrobnímu bloku hned čtyři věže. Díky tomu získají energetici navíc stejné množství elektřiny, jako vyprodukuje například velká fotovoltaická elektrárna. Dočasné opatření ale platí jen během odstávek.

Při pohledu na čtveřici obřích chladicích věží jihočeské jaderné elektrárny se zdánlivě nic mimořádného neděje. Nad všemi se vznáší oblak bílé vodní páry, tak jako po většinu roku. A to i navzdory faktu, že druhý výrobní blok je v plánované odstávce pro výměnu paliva. Právě toho totiž využili v mimořádně teplém počasí operátoři elektrárny, kteří si jeho věže „vypůjčili“ kvůli lepšímu chlazení fungující výrobní jednotky.

„Je pravda, že jaderné elektrárny vyrábí stále, bez ohledu na počasí nebo roční dobu. Vnější teplota ale naši produkci přece jen trochu ovlivňuje. Díky připojení dalších věží lépe chladíme vodu, která proudí z věží do kondenzátorů, a nepatrně zvyšujeme účinnost turbosoustrojí. A i když jde jen o procenta či jejich desetiny, stále jsou to megawatty,“ vysvětluje šéf provozu temelínské elektrárny Ondřej Češka.

Nominální výkon každého z temelínských bloků je po modernizaci turbosoustrojí 1080 megawatt elektrických. V závislosti na teplotě vzduchu a počtu připojených věží se ale jejich skutečná výroba pohybuje od 1060 MWe do 1100 MWe. I když jde o zdánlivě malý rozdíl, v případě největšího českého zdroje představuje například celý výkon velké vodní elektrárny Kamýk.

„Zapojením dalších dvou chladících věží zefektivňujeme provoz. Každou hodinu díky tomu vyrábíme přibližně o 10 megawatt elektřiny navíc,“ upřesňuje vedoucí ekonomie provozu temelínské elektrárny Marek Ledvina. Tento nárůst je přitom srovnatelný s výkonem například velké fotovoltaické elektrárny. Takto navíc získaná elektřina by pokryla roční spotřebu několika set českých domácností.

Temelín využívá všechny čtyři chladicí věže pro druhý blok od středy večer. Výkon jeho prvního bloku aktuálně ovlivňuje kromě zapojení dalších věží i takzvaný výkonový efekt, kdy se energetici snaží maximálně využít palivo. Do obvyklého stavu, kdy jsou ke každé výrobní jednotce připojeny dvě věže, se Temelín vrátí po skončení odstávek nutných pro výměnu paliva.

Štítky Temelín, elektrárna, elektřina, jaderná elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín najel ve středu na maximální letní provoz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.