Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Českobudějovicku začalo proplachování 25 kilometrů vodovodního potrubí

Třinácti měst a obcí na Českobudějovicku se dotkne odkalení 25 kilometrů hlavního vodovodního řadu, které začalo v úterý ráno a bude pokračovat 8. a 13. září, vždy od 6 do 22 hodin. Přestože se vodovodní řady odkalují pravidelně, práce takového rozsahu a v tak hustě osídleném území jsou ojedinělé. Postupně budou odkaleny vodovodní řady z vodojemu Včelná přes České Budějovice, Hlubokou nad Vltavou až po čerpací stanici Zliv. Při vyplavování železitého kalu postupně vyteče zhruba 30 tisíc metrů krychlových vody.

„Pitná voda, která do těchto obcí teče, obsahuje zvýšený obsah železa. K tomu dochází během její dopravy ke spotřebiteli ocelovým potrubím. To je z 80. let, kdy se také předpokládala podstatně větší spotřeba pitné vody, než je dnes. Velké průměry potrubí vodu dlouho zadržují a důsledkem je právě zvýšená koncentrace železa,“ vysvětluje František Rytíř, provozní náměstek ředitele Jihočeského vodárenského svazu (JVS), důvody tak rozsáhlé akce. Voda opouští úpravnu Plav ve vysoké kvalitě, splňující požadavky normy na kvalitu pitné vody ve všech parametrech s velkou rezervou. Dopravou v dálkovém potrubí se ale právě k dlouhým dobám zdržení, mohou zhoršovat některé senzorické vlastnosti. 

 „V tomto případě tedy k vyčistění potrubí nestačí běžně upouštění kalu z jednotlivých kalníků, ale musí se několikanásobně zvýšit rychlost proudění vody, která železitý kal vyplaví. Předpokládáme, že se voda v potrubí během odkalení obmění třikrát až pětkrát, uvedl Antonín Princ, ředitel JVS, který vodárenskou soustavu vlastní a provozuje.

V úterý 6. září se odkaluje první úsek od vodojemu Včelná do Českých Budějovic, dlouhý 6,8 kilometru, a pokládá se za bezproblémové. Odkalení bude mít totiž pouze vliv pouze na snížení tlaků ve vodovodním potrubí v obcích Homole a Planá u Českých Budějovic.

Ve čtvrtek 8. září je na řadě druhý úsek dlouhý 4 kilometrů, zahrnující hlavní zásobní řad v Českých Budějovicích. Jeho odkalení může mít vliv na koncové odběratele v krajském městě. 

Za týden, v úterý 13. září, bude odkalen třetí, nejnáročnější úsek dlouhý 14 kilometrů. Ten převádí vodu z Českých Budějovic přes Bavorovice, Hlubokou nad Vltavou do čerpací stanice Zliv. Odkalování ovlivní zásobování Bavorovic, Hluboké nad Vltavou a Munic, a přímé odběry z tohoto hlavního řadu. Zásobení obcí Zahájí, Mydlovary, Olešník, Purkarec, Zbudov, Dříteň a Nákří bude zajištěno z vodojemů. 

 Podle Antonína Prince jsou úseky rozvržené tak, aby kapacita vodojemů pokryla čas potřebný na vlastní odkalení. „Problémy mohou nastat pouze u míst, které jsou na vodovodní řady napojeny přímo bez vodojemů, doplnil. 

O náhradní zásobování těchto lokalit pitnou vodou se postará společnost ČEVAK, která je provozovatelem vodohospodářského majetku dotčených obcí a měst. Pitnou vodu zajistí prostřednictvím mobilních tlakových stanic nebo cisteren. Ve čtvrtek 8. září se odkalování dotkne některých koncových odběratelů v krajském městě, s nimiž bylo náhradní zásobování domluveno individuálně. V úterý 13. září budou cisterny umístěny v Bavorovicích, v Municích u společnosti Montera a v Panské zahradě a u Sportcentra v Hluboké nad Vltavou.

„Cisterny budeme umisťovat podle okamžité potřeby, případně budou popojíždět. Naší snahou bude, aby byl dopad na koncové odběratele minimální,“ řekl provozní ředitel společnosti Lubor Tomanec. Dodávky pitné vody budou obnoveny neprodleně po skončení odkalování. Na některých předávacích místech pak může být voda dočasně zakalená. 

„Zakalenou vodu doporučujeme nekonzumovat, dokud znovu nepoteče z kohoutku čirá. Voda je po odtočení v pořádku. Pokud by přece jen došlo k jejímu požití, není nutné se ničeho obávat. Voda je zdravotně nezávadná a je pod stálou dezinfekcí,“ vysvětluje Lubor Tomanec. 

Pokud by zákal vody přetrvával, obraťte se bezplatnou linku společnosti ČEVAK (800 120 112).

Autoři

Štítky okres České Budějovice, České Budějovice, pitná voda, Zliv, Antonín Princ, ČEVAK, Jihočeský vodárenský svaz, Bavorovice, Panská zahrada a.s., Plav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Českobudějovicku začalo proplachování 25 kilometrů vodovodního potrubí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.