Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zvýšená teplota ložiska znemožnila připojení prvního temelínského bloku k přenosové soustavě

O přibližně týden se posune připojení prvního bloku elektrárny k přenosové soustavě. Během závěrečných kontrol turbíny energetici zjistili zvýšenou teplotu segmentu jednoho z šesti ložisek turbíny. Aktuálně blok vychlazují, nový termín připojení ČEZ předpokládá v polovině příštího týdne. Druhý blok je v provozu na plném výkonu.

Připojení generátoru k přenosové soustavě zabránil výsledek jedné z posledních kontrol. Při 50 otáčkách za vteřinu odborníci sledují chování turbíny. „Při provozních otáčkách byla turbína stabilní. Na části ložiska vysokotlakého dílu turbíny jsme ale naměřili vyšší teplotu,“ uvedl tiskový mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Podle Svitáka kontroly zafungovaly a komplikace včas odhalily. „Rozjet auto, když předtím čtvrt roku stojí, není jednoduché. Třeba autoservis na to má zkušební jízdy,“ poznamenal Sviták.

Vedení elektrárny se tedy rozhodlo připojení bloku o týden posunout. „Spotřeba elektřiny o Vánocích a v závěru roku vždycky klesá, příznivá je i situace na energetické burze. Příjemné to není s ohledem na několik desítek lidí, kteří stráví Vánoce na Temelíně, ale je to aktuálně nejlepší varianta,“ dodal Sviták.

Standardně během Vánoc zajišťují provoz elektrárny dvě stovky pracovníků. Jejich počet se rozšíří o dalších několik desítek lidí.

První blok elektřinu nevyráběl od konce srpna. Druhý blok je v provozu na plném výkonu. Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 11,7 miliardy kilowatthodin elektřiny.

Štítky elektrárna, ČEZ, elektřina, Vánoce, Jaderná elektrárna Temelín, horečka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvýšená teplota ložiska znemožnila připojení prvního temelínského bloku k přenosové soustavě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.