Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Druhý blok Temelína prošel klíčovou zkouškou

Ochranná obálka kolem reaktoru – takzvaný kontejnment – splňuje všechna kritéria těsnosti. Takový je výsledek důležité bezpečnostní kontroly, kterou na odstaveném druhém bloku dokončili technici v Jaderné elektrárně Temelín. Během třídenního testu napumpovali do uzavřeného prostoru téměř 50 tun upraveného vzduchu. Podobné zkoušky podstupuje každý z bloků jen jednou za čtyři roky.

Sto tun těžký hermetický vstup do ochranné obálky uzavřeli technici v úterý večer. Výkonné kompresory potom zvýšily tlak uvnitř kontejnmentu na 172 kPa. Na každý metr čtvereční zde působil vzduch silou sedmi tun, což přibližně odpovídá tlaku vody v sedmimetrové hloubce. Desítky hodin poté experti sledovali, zda nedochází ke změně parametrů.  

„Je to jedna z klíčových zkoušek letošní odstávky. Než spustíme reaktor, musíme mít naprostou jistotu o stavu zařízení, tedy i o stavu ochranné obálky. Ta totiž plní funkci jedné ze základních bezpečnostních bariér,“ vysvětluje ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek. 

Testování skončilo v noci, kdy technici hermeticky uzavřenou ochrannou obálku odtlakovali a otevřeli. Tlak během desítek hodin klesl jen zcela minimálně. Temelín nyní dokončí odstávku spojenou s výměnou paliva.

„Zkouška dopadla dobře. Hodnoty měly očekávaný trend, pokles byl menší než dvě desetiny procenta z přidaného objemu za 24 hodin. Dalo by se tak říct, že rozptyl hodnot netěsnosti je pod hodnotou rozměru velikosti špendlíkové hlavičky. Celkový objem kontejnmentu je přitom 60 tisíc metrů krychlových,“ konstatoval po otevření prostor vedoucí skupiny systémových inženýrů Luboš Fyrbach.

Po celou dobu na zkoušku dohlíželi i inspektoři Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a podílela se na ní přibližně stovka expertů a techniků. 

Autoři

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhý blok Temelína prošel klíčovou zkouškou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.