Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Temelíně cvičili reakci na fiktivní havárii, letos už popáté

Fiktivní havárie prověřila připravenost dvou stovek pracovníků Jaderné elektrárny Temelín. V jihočeské elektrárně proběhlo páté z devíti letošních havarijních cvičení. Největší cvičení čeká elektrárnu za tři týdny, kdy se zapojí i ostatní složky Integrovaného záchranného systému kraje a krizového řízení ČR.

Operátoři náhle ztrácí kontrolu nad turbínou. Mezistrojovna výrobního bloku se zaplňuje párou. Reaktor zůstává pod kontrolou a k úniku radioaktivity nedochází. Takový byl scénář havarijního cvičení, které se včera uskutečnilo v Jaderné elektrárně Temelín. „Po Fukušimě jsme upravili náměty havarijních cvičení. Dříve jsme se připravovali především na nejhorší scénáře, jejichž pravděpodobnost je ale velmi nízká. Po Fukušimě jsme zdvojnásobili počet cvičení a zařadili i jednodušší scénáře,“ vysvětluje Iva Kubáňová, ředitelka Bezpečnosti elektráren ČEZ. Polovinu cvičení tak tvoří náměty méně závažných, zato mnohem pravděpodobnějších situací. „Jejich kvalitní zvládnutí zabrání dalšímu rozvoji události a umožní elektrárně vrátit se co nejrychleji do normálního života,“ doplňuje Kubáňová.

Od začátku roku v Temelíně trénovali reakci například na ekologickou havárii, požár generátoru nebo pád kontejneru s jaderným palivem. V červnu si ochranu Temelína proti vzdušnému útoku vyzkoušela Armáda ČR. Další velké součinnostní cvičení proběhne ve druhé polovině září. Do něj se zapojí i krizový štáb Jihočeského kraje, SÚJB, hasiči, policie, záchranka a několik obcí. Komunikace bude probíhat i s krizovými štáby na centrální úrovni. Naposledy se v takové rozsahu cvičilo před pěti lety při Zóně 2010.

Štítky Temelín, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Česko, Fukušima, ČEZ, Armáda České republiky, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, havárie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně cvičili reakci na fiktivní havárii, letos už popáté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.