Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Povodí Vltavy zahájí na jihu Čech stavby za 109 milionů korun

Povodí Vltavy chce letos na jihu Čech zahájit z programu Protipovodňová opatření III, který spravuje ministerstvo zemědělství, tři stavby. V Bílsku na Strakonicku to bude suchý poldr za téměř 43 milionů korun, v Českých Budějovicích protipovodňová opatření na Malši za 27 milionů korun a za dalších 39 milionů upraví koryto Dobrovodského potoka. Bude také chystat protipovodňová opatření k ochraně města Husinec za 78 milionů korun.

V Bílsku na Strakonicku se začne v červnu stavět první etapa suchého poldru, který zajistí snížení povodňového přítoku na Bílském potoce o více než dvě třetiny, na 7,6 metru krychlových za sekundu. Přívalové deště v Bílsku a okolních obcích škodily za posledních deset let třikrát, napáchaly stomilionové škody.

Suché nádrže k zachycení povodňové vlny se měly stavět už po povodních v roce 2002, ale majitelé některých pozemků s tím nesouhlasili. „Předpokládané dokončení stavebních prací je v srpnu roku 2016, celkové náklady jsou odhadnuty na téměř 43 milionů korun,“ říká mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.    

Před stoletou vodou ochrání obyvatele Českých Budějovic opatření na řece Malši. Rozdělena jsou do tří etap. První etapa by měla podle schváleného harmonogramu začít letos v pololetí a skončit ve druhém čtvrtletí příštího roku.

První etapa se týká úseku řeky od Kaplířovy ulice po Malý jez, druhá od Malého jezu k Velkému jezu a třetí od Velkého jezu k lokalitě U Špačků. Koryto řeky bude prohloubeno a rozšířeno, na pravém břehu bude v délce 396 metrů postavena ochranná zídka. Na straně ke komunikaci vznikne zpevněný svah. Předpokládané náklady první etapy jsou přes 27 milionů korun, stavba bude částečně financována ze Státního fondu životního prostředí.

Stavební práce za téměř 39 milionů korun už Povodí Vltavy zahájilo na Dobrovodském potoce v Českých Budějovicích. Potok býval vždy příčinou náhlých záplav, naposledy pohrozil minulý rok po bouřkách s přívalovým deštěm. Stavební práce budou zahrnovat rozšíření a prohloubení koryta a výstavbu protipovodňových zídek. Úpravy zhruba 1,4 kilometru koryta potrvají do října.

Povodí Vltavy chystá také protipovodňové opatření města Husince za více než 78 milionů korun. Mají ho uchránit do úrovně padesátileté vody. „V letošním roce budeme zajišťovat dokumentaci pro stavební povolení, vlastní realizaci předpokládáme v letech 2016 až 2018,“ uvádí mluvčí.

Opatření budou zahrnovat prohrábku koryta Blanice až po navýšení břehů. Už loni podnik dokončil rekonstrukci koruny hráze na vodním díle Husinec nad městem, která sehrává důležitou roli při náhlých záplavách. Hráz byla zvýšena a rozšířena o půl metru. Součástí stavby za 23 milionů korun byla i nová koruna hráze s vozovkou a chodníkem, osvětlením a rozšíření kamerového a pozorovacího systému.

Zdroj: ČTK

Štítky Povodí Vltavy, Malše, Dobrovodský potok, Malý jez, Velký jez, U Špačků, Husinec, Bílsko, povodně, opatření, voda, Povodí Vltavy (státní podnik), protipovodňová ochrana, Česko, České Budějovice, okres Strakonice, Ministerstvo zemědělství České republiky, p

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodí Vltavy zahájí na jihu Čech stavby za 109 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.