Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Výrobci potravin usilují o potvrzení kvality produkce

Do šestého ročníku soutěže Chutná hezky. Jihočesky (CHJ) se zapojilo 45 regionálních výrobců potravin. Ti zvládli do minulého pátku, kdy končil příjem přihlášek, nominovat celkem 146 výrobků s cílem získat pro ně právo užívat značku CHJ.

Ta je pro jihočeské potravináře a zemědělce komerčně atraktivním potvrzením kvality produkce.  Nově se o ni uchází šestice přihlášených subjektů. Produkty se utkají o preferenční body od hodnotitelské komise v devíti kategoriích. Nejsilněji je obsazena „disciplína“ pekařská (46) a masná (44).

Hodnocení vzorků soutěžících potravin se uskuteční dnes, ve čtvrtek 24. května, od 10 do přibližně 16 hodin v pavilonu R2 (Protokol) na českobudějovickém Výstavišti. Deset komisařů posoudí každý produkt ze sedmi hledisek. Základní podmínkou je regionální původ, to znamená, že hodnocené dobroty jsou vyrobené v Jihočeském kraji.

Každý „přihlašovatel“ se může zúčastnit s maximálně deseti výrobky. Největší šanci na úspěch mají potraviny s maximálním podílem regionální suroviny, chuťově, názvem či obalem jedinečné. Dále se cení inovativnost nebo naopak návrat k tradici, vyšší přidaná hodnota a další charakteristiky povyšující výrobky nad rámec běžného standardu. Podmínkou je dostupnost zboží v obchodní síti nebo formou přímého prodeje v letošním roce.

„Spektrum přihlášeného jídla a pití je velmi pestré. Komisaři se budou muset ´prokousat´ například rybími saláty, fermentovanými klobásami, kysaným zelím. Ochutnají 16 chlebů, 13 alkoholických i nealkoholických nápojů, několik druhů medu i sušené hovězí maso. O značku CHJ budou bojovat mléčné výrobky z největší jihočeské mlékárny s  produkty malých jihočeských chovatelů krav, ovcí i koz,“ uvedla ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Hricová.

Projekt CHJ realizuje právě Regionální agrární komora Jihočeského kraje za podpory Jihočeského kraje. Partnerem je Jednota s.d., České Budějovice. Podrobnosti o projektu jsou k nalezení na www.chutnahezkyjihocesky.cz.

Na veřejné vyhlášení výsledků soutěže zaštítěné jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou dojde v rámci Slavností piva v sobotu 2. června před polednem v Pivovarské zahradě na českobudějovickém Výstavišti.

Tisková informace

Štítky jídlo, Jihočeský kraj, Agrární komora České republiky, Jiří Zimola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobci potravin usilují o potvrzení kvality produkce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.