Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Českobudějovická Černá věž s opravenou vstupní věžičkou zahájí novou sezónu

Nejen hrady, zámky, kláštery, ale i dominanta Českých Budějovic Černá věž zahájí od 1. dubna novou návštěvnickou sezónu. Jak pro agenturu Mediafax uvedl správce památky Jan Vančura, návštěvníci ji mohou navštívit až do konce října.

“Předtím než vyjdou nahoru první návštěvníci, jsme ještě stihli opravit vstupní věžičku. Letos také vyjde publikace o historii a různých zajímavostech této dominanty jihočeské metropole. Součástí bude model Černé věže, který si mohou zájemci sami složit,“ řekl správce historického objektu, který patří v krajském městě k nejnavštěvovanějším.

Českobudějovická Černá věž byla postavena v letech 1549-1577. V roce 1606 byly na věž dodatečně přidány věžní hodiny. Stavba prodělala několik větších i menších rekonstrukcí a oprav, poslední generální rekonstrukce se konala v letech 1982-1985. V roce 1993 byl u Černé věže obnoven pomník Jana Valeriána Jirsíka.

Věž má čtvercový půdorys o délce strany 11,6 m a je vysoká 71,9 metru. Její interiér je rozčleněn na devět podlaží, přičemž v 6. a 7. podlaží a v báni věže je umístěno celkem 6 zvonů. Největším z nich je Bumerin, který váží 3,5 tuny, v průměru má 182 a na výšku 147 centimetrů. Odlit byl roku 1723 ze stejnojmenného zvonu původně visícího v sousedním kostele sv. Mikuláše. Nejmladší je Budvar z roku 1995. Další zvony se jmenují Marta, Octava, Maria a Stříbrný zvon.


René Kekely

Štítky Jan Vančura, Mediafax, České Budějovice, Černá věž, Jan Valerián Jirsík, Budějovický Budvar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovická Černá věž s opravenou vstupní věžičkou zahájí novou sezónu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.