Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dálniční obchvat Českých Budějovic má platná územní rozhodnutí

Krajský úřad Jihočeského kraje ve středu zamítl odvolání občanského sdružení Jihočeské matky a ženy ze Starých Hodějovic, které se týkalo přípravy stavby dálnice D3 v úseku Úsilné - Staré Hodějovice. Oznámil primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (HOPB).

Krajský úřad tak potvrdil tak územní rozhodnutí, které českobudějovický stavební úřad vydal letos v květnu. Jihočeské matky argumentovaly například tím, že trasa dálnice limituje urbanistický rozvoj města a že provoz dálnice zatíží přilehlé území dopravním hlukem a emisemi výfukových plynů. Proti rozhodnutí krajského úřadu se nelze odvolat.

"Skutečnost, že pro sedmikilometrový úsek Úsilné - Hodějovice již existuje platné územní rozhodnutí, považuji za dobrou zprávu nejen pro občany našeho města, ale pro všechny obyvatele a návštěvníky Jihočeského kraje. Vedle této trasy má Ředitelství silnic a dálnic v současné době k dispozici již také územní rozhodnutí pro tří kilometry dlouhý úsek Borek - Úsilné, kde jsou přibližně z devadesáti procent majetkově vypořádány dotčené pozemky. Jsem přesvědčený, že nyní již nic nebrání tomu, aby se začalo s přípravou stavebního povolení pro celý dálniční obchvat Českých Budějovic vedoucí od Borku po Hodějovice. Věřím, že ministři financí a dopravy nakonec najdou společnou řeč a ve státním rozpočtu pro příští rok několikanásobně navýší objem finančních prostředků pro stavbu D3," řekl primátor Juraj Thoma.

"Je pro mne těžko představitelné, že by odpovědní členové vlády jednoduše ignorovali nepopiratelnou skutečnost, že kvůli chybějícímu obchvatu projede denně téměř centrem Českých Budějovic na 40 tisíc automobilů. Představitelé města České Budějovice v předchozích osmi letech uskutečnili celou řadu zásadních kroků, které byly v kompetenci samosprávy, aby pomohli urychlit realizaci obchvatu města. Zastupitelstvo provedlo složité změny územního plánu města, učinili jsme rovněž dílčí opatření v majetkoprávní přípravě území. Po velice složitých jednáních jsme dosáhli dohody se všemi městy a obcemi, které leží na plánované trase dálnice D3 tvořící obchvat města, a tuto linii držíme bez ohledu na funkční období a složení jednotlivých zastupitelstev," doplnil Juraj Thoma.

 

Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky České Budějovice, dálnice, Juraj Thoma, krajský úřad, Úsilné, Jihočeský kraj, Občané pro Budějovice, Jihočeské matky, Staré Hodějovice, Hodějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dálniční obchvat Českých Budějovic má platná územní rozhodnutí  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.