Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Mezi Lincem a Českým Krumlovem vznikne trasa pro šetrnou turistiku

Jihočeská centrála cestovního ruchu připravuje projekt trasy dobíjecích stanic pro elektromobily a elektrokola mezi rakouským Lincem a Českým Krumlovem. Má podporovat ekologicky šetrnou dopravu v turisticky frekventovaném regionu.

Připravovaná trasa má být zatím testovací spojnicí pro elektrokola a elektromobily a je mezinárodním projektem. Kromě Jihočeské centrály cestovního ruchu na ní spolupracují rakouští partneři.

„Rádi bychom, aby byla v provozu v příštím roce na hlavní turistickou sezonu,“ uvedl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek. Projekt je součástí přeshraniční spolupráce.

Na Českokrumlovsku by tak mělo nově být deset dobíjecích stanic. Jihočeská centrála se snaží podporovat i další ekologicky šetrný turistický ruch. Jde například o splouvání Vltavy. Podle odhadů řeku v letní sezoně v úseku mezi Vyšším Brodem a Boršovem nad Vltavou zdolá až 250 tisíc turistů.

„Řeka je bez nadsázky naším rodinným zlatem, a proto se k ní musíme chovat přívětivě. I z toho důvodu zde mají své místo projekty zaměřené na šetrnou turistiku a ekologii,“ dodal Polášek.

Jihočeská centrála cestovního ruchu proto podle něj například podporuje akci s názvem Jedu vodu. Jejím symbolem jsou podle Poláška vratné kelímky na nápoje. Další součástí se stává sběr odpadu po celou sezonu. Podle autorů projektu tato akce turisty oslovila.

„Odpadky sbírají děti, dospělí, celé rodiny. A že to není jen čerstvý odpad, je vidět na první pohled. Evidentně jde mimo jiné o starý odpad z koryta řeky a jejích břehů. Jsme rádi, že akce má viditelné výsledky,“ řekl jeden z autorů projektu Jedu Vodu Martin Pavljuk.

Autoři

Štítky Jedu vodu, Český Krumov, ekologie, nabíječka, elektrokolo, Linec, projekt, Český Krumlov, cestovní ruch, odpad, okres Český Krumlov, Vltava, Vyšší Brod, Boršov nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi Lincem a Českým Krumlovem vznikne trasa pro šetrnou turistiku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.