Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rozšíření placených parkovacích zón v Českých Budějovicích zvedlo cenu míst ke stání i garáží

Rozšíření placených parkovacích zón v Českých Budějovicích, byť jen zatím ve zkušebním provozu, někdo vítá, ale novinka vzbudila mezi obyvateli krajského města i hodně nevole a řadu pochybností. A také mezi těmi, kteří mají v dotčených lokalitách nějakou nemovitost, především byt, pronajatý. V tomto případě totiž nemají nárok na parkovací kartu. Nelíbí se jim, že budou muset svá auta nechávat daleko od svých obydlí. Promítne se proto zavedení takzvaných modrých zón nějakým způsobem do trhu s nemovitostmi? Na to odpovídá majitel českobudějovické kanceláře realitní společnosti RE/MAX Miroslav Hodina.

Je nějakým způsobem znát zavedení placených parkovacích zón na trhu s nemovitostmi v Českých Budějovicích?
Máme v dotčených lokalitách ve správě asi devadesát bytů. V posledních dvou měsících nás oslovují majitelé těchto nemovitostí, že se na ně obrátili jejich nájemníci s požadavkem, aby jim umožnili zapsání trvalého bydliště do bytu. A žádají radu, co mají dělat. Dost často s tím totiž mají majitelé problém. Jediné, co na to můžeme odpovědět je to, že na to mají nájemníci ze zákona právo. A upřímně, my v tom zas tak velký problém nevidíme. Majitelé mívají obavy, že třeba přijde exekutor, pokud se nájemník dostane do nějakých potíží, a všechno jim odnese, ale to je přežitek, dnes už to není tak ožehavé, jako kdysi. A navíc, mnohdy vlastníci nemovitostí neví, že mají v podstatě právo zrušit nájemci trvalé bydliště bez jeho součinnosti. Byť proces trvá několik měsíců, je to dnes už možné. A právě to se jim snažíme vysvětlit, někteří to pochopí. A získáním trvalého bydliště nájemci vznikne nárok na parkovací kartu. 

Promítne se zavedení placených parkovacích zón do cen nemovitostí, respektive pronájmů, v dotčených lokalitách?
Problém s parkováním v dotčených lokalitách byl všeobecně vždycky. Teď se o tom hodně mluví, ovšem jaký to bude mít efekt, to nyní vlastně ještě nevíme. Ale myslím si, že zavedení placených parkovacích zón ceny pronájmů bytů v lokalitách, kterých se takzvané modré zóny týkají, nikterak enormně neovlivní, nesníží. A to platí i o zájmu o pronájmy bytů v dotčených lokalitách. Zatím nikdo neruší nájemní smlouvy. Všichni spíš čekají, co se vlastně bude dít. V současné době totiž nic moc nefunguje, co by mělo, mám na mysli vše potřebné pro modré parkovací zóny. Ovšem, přece jen je něco, kde se novinka promítla. A to do ceny i poptávky po parkovacích stáních či garážích.

Jakým způsobem se zavedení placených parkovacích míst promítlo do cen garáží a míst na stání?
V poslední době se doslova roztrhl pytel s poptávkou po parkovacích místech. Přichází opravdu hodně, ve srovnání s minulým obdobím podstatně více, zájemců, kteří hledají a mají zájem o garáže, místa pro stání a prostory, kde by mohli parkovat. Početnými zájemci jsou jak fyzické osoby, tak podnikatelé, firmy. A tahle poptávka se značně odrazila i na cenách za zmiňovaná místa a prostory. Cena za parkovací stání se dříve pohybovala okolo 1500 korun, nyní stejná místa pronajímáme bez problémů za 2500 až 3500 korun. I tak se to ale stále firmám a společnostem vyplatí, nabízí to svým zaměstnancům jako benefit.

Zmínil jste, že zavedení placených parkovacích zón se odrazilo i v cenách garáží. Je to výrazné zdražení?
Velký tlak se podepsal i na ceně garáží i jejich pronájmu. Zmíním poslední čerstvou zkušenost. Majitel chce prodat své dvě garáže, sám říkal, že ho oslovilo z řad sousedů několik lidí, a tak se přišel poradit, jak nastavit optimální cenu. Musím říci, že garáž, kterou jsme loni na podzim prodávali za 250 tisíc korun, teď bez problémů prodáme za 350 až 400 tisíc korun. Jedná se o zděné garáže ve zděných domcích. Zvedla se ale i cena garáží v Nádražní ulici, ty klasické družstevní, které byly v minulosti třeba vyplaveny. Za nižší cenu lze pořídit garáž v okolních lokalitách, ale i tam cena vzrostla a jde stále nahoru.

Vaše firma sídlí v budějcké Pekárenské ulici. Tudíž se novinka dotýká přímo i vás. A to jak z pozice rezidenta, tak i abonenta. 
Proto celou situaci vnímáme z několika stran. Jak je zmíněno, jako rezidenta i abonenta, a i těch, kvůli kterým vše vlastně vzniklo. A mezi ně patří i lidé, kteří jsou buď našimi zaměstnanci či obchodními partnery, kteří k nám jezdí a parkují u nás. Máme parkoviště asi pro deset aut, a tak se nás tohle až tak úplně nedotklo, ale vnímáme to u ostatních obchodních partnerů, kteří v dotčených lokalitách sídlo mají, a ti všichni dost akutně situaci řeší. Hledají hlavně možnosti k parkování.

A jak vlastně vnímáte zavedení placených parkovacích zón? Kvitujete novinku nebo ji považujete za nesmyslnou?
I přes to všechno, přes všechny peripetie, které nám novinka přinesla, kvituji systém placených parkovacích zón v Českých Budějovicích. Vím o spoustě lidí, kteří do dotčených lokalit jezdili, o firmách v dotčených lokacích, do kterých jezdilo až třicet aut denně. Tak uvidíme, až se novinka pořádně zajede a vychytají se všechny její mouchy, jestli třeba záchytné parkoviště v Jírovcově ulici bude nakonec vůbec stačit. Sám jsem na to opravdu zvědavý.

Vy jste tedy tento systém placených parkovacích zón přivítal?
Pokud vše funguje, jak má, pak myslím, že systém je spravedlivý. Rezidentům rozhodně nekřivdí, samozřejmě je to cena v řádech několika stovek korun za rok. Ale automobilů přibývá a všichno prostě musí počítat s tím, že bydlení v centru města má jednu z velkých nevýhod, a tím je parkování. A musím připomenout, že to není jen záležitostí Českých Budějovic. Takže, jak už jsem řekl, pokud bude vše potřebné fungovat jak má, považuji systém za spravedlivý.

Štítky parkování, zóna, nemovitost, garáž, pronájem, trvalé bydliště, České Budějovice, RE/MAX

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozšíření placených parkovacích zón v Českých Budějovicích zvedlo cenu míst ke stání i garáží  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.