Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budějcký dopravní podnik by měl vést Slavoj Dolejš

Českobudějovičtí radní dnes doporučili představenstvu Dopravního podniku města České Budějovice jmenovat ředitelem Slavoje Dolejše. Po jednání Rady města to řekl primátor Jiří Svoboda. Podnik je od října 2013 bez ředitele poté, co z této funkce do pražského dopravního podniku odešel Jaroslav Ďuriš.

Po nezdařeném výběrovém řízení v roce 2014 ho až dosud vedl právě místopředseda představenstva podniku Dolejš. Představenstvo se sejde 9. června. „Do výběrového řízení se přihlásilo pět účastníků, jeden odstoupil před pohovory a výběrová komise pak doporučila Radě města dva ze čtyř zbývajících kandidátů. Rada po představení finalistů a diskusi doporučila představenstvu, aby ředitelem jmenovalo Slavoje Dolejše,“ uvedl primátor.

Naposledy jednalo představenstvo o novém řediteli loni v únoru. Tehdy hlasovali o třech kandidátech, kteří prošli do závěrečného kola. Ani jeden z nich nezískal většinovou podporu. Výběrové řízení proto bylo zrušeno a ředitele nadále zastupoval Dolejš. Představenstvo tehdy nerespektovalo doporučení výběrové komise ani městské rady.

„Hospodářské výsledky po auditu potvrzují dobrou ekonomickou kondici dopravního podniku. Loni skončil po několika letech ztráty v zisku 5,5 milionu korun,“ řekl dnes zastupující ředitel Dolejš. V posledních letech se podle něj daří trvale snižovat náklady, díky čemuž se mimo jiné snižuje i požadavek na úhradu prokazatelné ztráty z provozu městské hromadné dopravy od města.

„Úhrada od města byla loni nejnižší od roku 2009 a činila přes 179 milionů korun. Celkové náklady společnosti 405 milionů korun byly loni nejnižší za posledních osm let. Navíc i přes obecně nepříznivou situaci ve veřejné dopravě se nám daří udržet počet přepravených cestujících,“ shrnul Dolejš.

Českobudějovický městský dopravce v roce 2014 přepravil téměř 39 milionů cestujících, což je srovnatelná hodnota s předchozími roky, v republikovém srovnání jde o nadprůměrný výsledek. Dopravní podnik zajišťuje provoz 22 linek MHD s více než 140 vozy, které loni najely 5,7 milionu kilometru.

Zdroj: ČTK

Štítky dopravní společnost, Jaroslav Ďuriš, Jiří Svoboda, České Budějovice, výběrové řízení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcký dopravní podnik by měl vést Slavoj Dolejš  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.