Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stavba úseku D3 mezi Bošilcem a Ševětínem vyjde na 1,2 miliardy korun

Mezi Bošilcem a Ševětínem na Českobudějovicku se dnes začal stavět osmikilometrový úsek dálnice D3. Stát bude 1,2 miliardy korun bez DPH a otevřen pro dopravu by mě být v roce 2018. Jde o třetí úsek D3 v její jihočeské části, který se letos začíná stavět. Slavnostní zahájení stavby úseku se dnes účastnili zástupci vlády, Ředitelství silnic a dálnic a Jihočeského kraje.

Původní předpokládaná cena na stavbu úseku mezi Bošilcem a Ševětínem byla více než dvě miliardy korun. Tendr však částku výrazně snížil. „Dobrá zpráva také je, že ještě letos se nám podaří vyčerpat i evropské peníze. K tomu nám výstavba D3 pomůže,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka. Dodal, že počítá s tím, že i budoucí úseky D3 vzniknou hlavně díky podpoře z Evropské unie. Příspěvek EU na úsek mezi Bošilcem a Ševětínem činí více než 80 procent z celkové částky. „Urychlení výstavby D3 je jedna z vládních priorit,“ řekl Sobotka.

Kromě části mezi Bošilcem a Ševětínem začaly letos v březnu práce na úseku Borek - Úsilné a Bošilec - Veselí nad Lužnicí. Také tyto části by měly být hotovy v roce 2018. Výstavbu v úseku Bošilec - Veselí nad Lužnicí však přibrzdily archeologické nálezy z éry od střední doby kamenné po 13. století. Ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa dnes uvedl, že nelze úplně vyloučit zpoždění prací. „Nevíme, kdy archeologové svou činnost dokončí. Až na tomto základě přehodnotíme program prací a uvidíme, jaké to bude mít časové dopady,“ řekl Kroupa.

Další významnou částí D3 má být obchvat Českých Budějovic. Ministr dopravy Dan Ťok dnes uvedl, že do jihočeské metropole z této komunikace povedou v první fázi tři sjezdy. Původně se uvažovalo o pěti. „Ale ty sjezdy by byly na normy České republiky příliš husté. Dohodli jsme se proto, že další dva sjezdy připravíme, ale zatím je nebudeme stavět,“ řekl Ťok.

D3 má v budoucnosti spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. O potřebě této komunikace se hovoří téměř tři desítky let. Zatím je v provozu pouze 40 kilometrů mezi Veselím nad Lužnicí a Meznem na Benešovsku. Ťok dnes uvedl, že zprůjezdnění celé D3 je naplánované do roku 2025. „Ale naším záměrem je zvládnout to rychleji,“ řekl.

Zdroj: ČTK

Štítky Bošilec, Ševětín, Ředitelství silnic a dálnic, Jihočeský kraj, okres České Budějovice, Evropská unie, Dan Ťok, Bohuslav Sobotka, Jan Kroupa, Veselí nad Lužnicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba úseku D3 mezi Bošilcem a Ševětínem vyjde na 1,2 miliardy korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.