Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pachové ohradníky zvyšují bezpečnost řidičů

Pachové ohradníky zvýšily bezpečnost na 292 kilometrech jihočeských silnic. Projekt má snížit počet střetů aut se zvěří, zraněných motoristů, škod na autech a uhynulých zvířat, uvedl ve čtvrtek jihočeský krajský radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Karel Vlasák (ODS).

Jde o společnou aktivitu Jihočeského kraje a nadace pojišťovny Generali. Rada Jihočeského kraje 19. dubna 2011 odsouhlasila přijetí daru Nadace Generali ve výši 150 000 korun. Kraj k této částce přidal dalších 200 000 korun a celý obnos rozdělil mezi sedm okresních mysliveckých spolků v jihočeském regionu. Myslivci k vytipovaným úsekům silnic za obdržené finance nainstalovali pachové ohradníky.

„Tímto společným projektem jsme chtěli přispět k větší bezpečnosti na silnicích v regionu a v neposlední řadě také k ochraně přírody. Věděli jsme z některých jiných krajů, že s projektem Nadace Generali mají dobrou zkušenost. I myslivci ho uvítali. Některé okresní spolky, například ve Strakonicích a Táboře, k získaným 50 tisícům korun přidaly i své prostředky,“ řekl Vlasák.

„Málokdo si uvědomuje, že následky střetu vozidla se zvěří mohou být tragické nejen pro zvěř samotnou, ale především pro osádku auta. Díky přístupu Krajského úřadu Jihočeského kraje i samotných myslivců je dnes celkem na území České republiky bezpečnějších na 700 kilometrů silnic. Například na pokrytých úsecích Jindřichohradecka klesl ve druhém pololetí loňského roku počet srážek vozidel se zvěří ze sta na třicet," dodal Bohuslav Mášl, oblastní ředitel pojišťovny Generali.

Pachové ohradníky se umisťují na stromy, patníky nebo kůly. Na ně se nastříká speciální pěna, která má trvanlivost tři až pět let a je zcela ekologická. Pěna se alespoň dvakrát ročně plní účinnou látkou. Tato látka pak na zvěř působí jako červená na semaforu pro člověka. Inzeruje zvěři blízké nebezpečí a zvyšuje její pozornost. Instalace pachového ohradníku není pro zvěř neprostupná, například jako pletivo, ale přesto s až osmdesátiprocentní účinností zabraňuje zvěři vstoupit na vozovku.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky silnice, projekt, Generali Česká pojišťovna, ODS, Jihočeský kraj, myslivost, Mediafax, Česko, Tábor, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pachové ohradníky zvyšují bezpečnost řidičů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.