Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Po Modrém mostě budou od června zase jezdit auta

Krajský úřad Jihočeského kraje potvrdil rozhodnutí českobudějovického magistrátu z letošního ledna, které se týkalo otevření Modrého mostu pro automobilovou dopravu. Úřad současně zamítl odvolání občanského sdružení Modrý most.

„Pochopitelně mě těší, že krajský úřad, který coby odvolací orgán rozhodnutí magistrátu přezkoumával, dal městu zapravdu. Po uplynutí zákonné patnáctidenní lhůty tak v prvním červnovém týdnu na Modrý most pustíme vozidla do 2,5 tuny,“ komentuje rozhodnutí primátor města Juraj Thoma.

„Jednoznačně platí, že zprůjezdnění mostu velmi pomůže dopravnímu zatížení nejen v této lokalitě. Budeme samozřejmě respektovat požadavek krajské hygienické stanice na jednoroční zkušební provoz, během kterého dojde k opakovaným měřením hladiny hluku. Na ten si stěžovali obyvatelé v blízkém okolí mostu, jimž město před několika lety coby součást stavby mostu zajistilo výměnu oken,“ dodává náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Nová spojnice přes řeku Malši mezi Havlíčkovou kolonií a poliklinikou Jih byla postavena jako náhrada lávky poničené povodněmi v roce 2002. I když most je dostatečně široký a mohutný, zprvu sloužil jen pěším a cyklistům.

Poté, co město na něj povolilo i vjezd řidičům, se část českobudějovických občanů rozdělila na dva tábory. Zatímco motoristé si pochvalovali příležitost vyhnout se přetíženým křižovatkám v Mánesově ulici, část místních obyvatel silně protestovala a nakonec dosáhla zákazu vjezdu automobilům na Modrý most tím, že Nejvyšší správní soud zrušil vydané stavební povolení.

Napsal Michal Bosák

Štítky Modrý most, Jihočeský kraj, Juraj Thoma, Krajská hygienická stanice, Michal Bosák, Nejvyšší správní soud České republiky, Malše, Havlíčkova Kolonie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Novotný

..bydlím v Havlindě a zavření mostu jsem vůbec nerozuměl. Psal jsem mejly a mluvil se známými ve čtvrti. NIKDO z nich se zavřením nesouhlasil! Celou akci zorganizoval nejmenovaný pán, který zde bydlí, ale zřejmě má rád ticho....(Nevím proč se nepřestěhuje na samotu u lesa). Bydlíme ve městě a most slouží jako dobrá zkratka při dopravní špičce. Navíc návštěvníci polikliniky, která nemá dostatečné parkovací kapacity mohou hledat parkování v Havlindě.Jsem moc rád, že v tomto případě zvítězil rozum, a jak předpokládám i mlčící většina nad hlučnou menšinou. Jsem rád, že město boj o otevření nevzdalo a most zůstane již otevřený! Miroslav Novotný

Pátek, 25. května 2012, 15:06Odpovědět

Libor Vilímek

Už bylo načase...

Středa, 23. května 2012, 18:31Odpovědět

Po Modrém mostě budou od června zase jezdit auta  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.