Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po volbách se musí řešit hlavně doprava

Od posledních komunálních voleb v Českých Budějovicích uběhly již čtyři roky. Za tu dobu se v jihočeském krajském městě na jedné straně udály výrazné změny, na druhé straně se mnoho projektů nehnulo z místa. S jakými výzvami se bude potýkat nové složení radnice po blížících se volbách?

Úspěchy i problémy

Městu se v minulých letech dařilo financovat poměrně velkou řadu grantů v sociálních oblastech ať už v projektech pro seniory nebo ve zlepšování vybavení a podmínek ve školách. Byly postaveny nové mateřské školy a jesle a vzniklo tím kolem 300 nových míst. České Budějovice dlouhodobě dobře hospodaří, řádně spravují své finance a majetek a i přes některé obtíže očekávají i v nejbližších letech finanční stabilitu. Na největších českobudějovických sídlištích proběhly obnovy veřejných prostranství.

Cestující zažili malou revoluci v organizaci MHD. Změnila se řada jízdních řádů a některé linky jezdí po nových trasách. Smyslem bylo poskytnout cestujícím lepší komfort a celkově zoptimalizovat celý systém MHD. V některých ulicích přibyly preferenční pruhy pro městské autobusy a trolejbusy, což s sebou přineslo další změny v dopravě. Zatímco na Lidické třídě si cestující i automobilisté preferenční pruh stejně jako přestavbu křižovatky s Mánesovou ulicí chválí, v jiných částech města se překreslené silnice setkaly s nepochopením řidičů.

Dopravní situace například na Senovážném náměstí je hlavně ve špičkách dlouhodobě problematická a chaotické překreslování pruhů svědčí podobně jako časté překreslování jiných křižovatek a kruhových objezdů o nekoncepčnosti nebo špatné přípravě v realizaci preferenčních pruhů.

Cyklodoprava se i přes hlasité proklamace regulovala chaoticky

Ještě větší nekoncepčností a chaosem se zatím vyznačovala podpora cyklodopravy ve městě. Sice se připravují další páteřní cyklostezky například podél budované zanádražní komunikace nebo směrem do Boršova, ovšem u rekonstruovaných ulic Lidická, Žižkova nebo na Senovážném náměstí, kudy denně projíždí velké množství cyklistů, radní, kteří jinak často a hlasitě proklamují podporu cyklodopravě, na bezpečné začlenění cyklistů do provozu zapomněli. Dalším svědectvím nekoncepční práce na regulaci cyklodopravy je plánovaná cyklověž u vlakového nádraží nebo obyvateli města vysmívané piktogramy vedoucí od Sokolského ostrova do stromovky.

Na razantní řešení čeká především doprava a parkování

Zdá se, že nejpalčivějším problémem, který trápí obyvatele města, jsou komplikace v dopravě a parkování. Je nutné zmínit jednoznačný úspěch. Podařilo se bez větších problémů upravit IV. železniční koridor a zvládnout uzavírky viaduktů v ulicích Pekárenská, Skuherského a hlavně v Rudolfovské ulici.

V současné době také vidíme, že se městským zastupitelům podařilo zahájit realizaci takzvané zanádražní komunikace ve většině její trasy. Povedlo se jim bez průtahů a férově vykoupit pozemky, velké množství garáží a zajistit financování stavby. Pro obyvatele Českých Budějovic je důležité i to, že celá komunikace bude dokončena a zprovozněna v dohledné době, tedy v roce 2015.

Komplikované zůstává však napojení nejen této komunikace, ale celého města na dálnici D3. Bude třeba, aby nové vedení města nebo nejlépe přímo primátor Českých Budějovic sám všemi prostředky prosazoval u příslušných úřadů a institucí plánovanou výstavbu dálnice a snažil se zabránit dalším průtahům. Výstavba dálnice a dalších strategických komunikací jako takzvané severní spojky a propojení sídlišť Vltava a Máj je jednoznačnou prioritou v rozvoji města.

Obyvatelé města se obávají chystaného rozšíření zón placeného parkování na celé širší centrum města i část obytných čtvrtí. Lze očekávat, že bez výstavby dalších parkovacích domů v centru města a záchytných parkovišť na okrajích přinese rozšíření placeného parkování spíše více škody než užitku a bude na zvážení nového vedení města, jestli plán razantně nezredukovat nebo od něj dokonce neupustit.

Štítky doprava, cyklisté, obchvat, zanádražní komunikace, dálnice, České Budějovice, radnice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po volbách se musí řešit hlavně doprava  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.