Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Průkazka, jízdenka i platební karta v jednom. Chytrá klíčenka zaujala nejen v tuzemsku, ale také v zahraničí. Budějovice na podobný projekt čekají

Představte si miniaturní klíčenku, která dokáže nahradit různé čipové karty i peněženku a navíc je dostupná dětem na základní škole. Přesně takový projekt nyní testuje 6. Základní škola v Kolíně, kde Kolínská chytrá klíčenka funguje jako čip na obědy, kartička v knihovně, odemyká elektronický zámek, slouží jako jízdenka v MHD a lze ji aktivovat i jako předplacenou platební kartu. O úspěšný projekt je zájem nejen mezi českými městy a kraji, ale i v zahraničí.

Chytrá Kolínská klíčenka je příkladem velmi úspěšné spolupráce města s partnery v konceptu Smart Cities a vzorovou cestou, jak pomáhat k pohodlnějšímu a bezpečnějšímu životu ve městech,“ uvedl ředitel Mastercard pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko Miroslav Lukeš. Právě Mastercard je společně s Kolínem, ČSOB, Paynovatiem a společností Edhance autorem projektu.

 „Projekt má obrovský potenciál. Zapojení dalších škol, partnerů projektu je nejen velmi žádané, ale též principiálně jednoduché. Multifunkčnost řešení založená na bankovním čipu je jednoduchá a geniální, vidím v tom velkou budoucnost,“ doplnil místostarosta Kolína zodpovědný za projekt Michael Kašpar. 

Žádný podobný systém, který by sdružoval tolik služeb dostupných také dětem, v současnosti v České republice nefunguje. „České Budějovice nemají podobný projekt. Pouze v některých školách mají například e-žákovské knížky, čipy – karty na obědy a podobně. Takže interní záležitosti jednotlivých škol. Ovšem nelze mluvit o těchto záležitostech, jako o multifunkční klíčence,“ shrnul českobudějovický náměstek primátora Petr Podhola.

Samotné město v nejbližší době ani nic podobného neplánuje. „V tento moment to není aktuální záležitostí. Ovšem nikdy se žádným novinkám a zajímavým projektům nebrání. Takže se případně nebrání ani projektu chytré klíčenky. Pokud tato záležitost začne být pro České Budějovice aktuální, budou čerpat ze zkušeností v městech, kde projekt funguje. Podobně tomu bylo například se zápisy do škol a školek. České Budějovice zavedly elektronické zápisy do těchto zařízení poté, co čerpaly zkušenosti z Brna,“ dodal Podhola.

Kolínská klíčenka má podobu malé plastové kartičky. Cílem klíčenky je nahradit množství čipů, klíčů a peněženek, které děti musí nosit. Klíčenka díky využití bezkontaktního čipu dokáže zastat funkci čtenářského průkazu Městské knihovny Kolín nebo nástroje pro objednání a výdej obědů ve školní jídelně. Otevře též elektronické zámky od školy nebo tělocvičny a může být použita jako časová jízdenka v MHD Kolín.

Veškerá data Chytré klíčenky jsou navíc chráněna podobně, jako údaje u běžné platební karty. Rodiče se tak nemusí bát zcizení citlivých informací. Bezhotovostní platby jsou dnes navíc samozřejmostí takřka na každém rohu a generace dnešních školáků tak má možnost se s nimi seznámit už na základní škole právě díky klíčence. Bezhotovostní platby jsou navíc praktické, bezpečné a často také finančně výhodnější. Při platbě klíčenkou získávají její majitelé v partnerských prodejnách různé výhody a slevy. Bankovky jsou navíc silně znečištěné, bezkontaktní operace jsou hygieničtější.

Klíčenku lze aktivovat jako předplacenou kartu, na kterou pak mohou rodiče pravidelně posílat kapesné svému dítěti. Díky snadnému ovládání, bezpečnému provozu a všestrannému užití je klíčenka vhodná i pro ty nejmladší žáky. „Školství by nemělo zaostávat několik kroků za novými trendy a technologiemi. Je třeba jít vedle sebe a otevírat dětem nové možnosti v nové technické budoucnosti,“ poznamenal ředitel 6. Základní školy Lukáš Kačer. 

Vývoj klíčenky tím ale nekončí. Díky digitalizaci zdravotních systémů v Kolíně bude klíčenka v doplněna o lékařské záznamy. Klíčenka se tak stane jakousi elektronickou zdravotní knížkou, ve které najdou zájemci souhrn zdravotních informací o pacientovi, který je přístupný prostřednictvím webového portálu nebo mobilní aplikace. 

Novinku už brzy vyzkouší žáci v Kolíně, kde bude Zdravel, jak se rozšíření klíčenky jmenuje, zdarma. Kromě zdravotního stavu tak budou mít rodiče přehled o preventivních prohlídkách nebo očkováních. V blízké budoucnosti se plánuje rozšíření aplikace nejen mezi obyvatele Kolína, ale i podpora projektů Smart Cities v dalších městech, ve který je plánována vzájemná kooperace projektů Chytré klíčenky a systému Zdravel.

Autoři

Štítky Mastercad, kolínská klíčenka, novinka, klíčenka, projekt, Kolín, platební karta, České Budějovice, MasterCard, Česko, Petr Podhola, Československá obchodní banka, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průkazka, jízdenka i platební karta v jednom. Chytrá klíčenka zaujala nejen v tuzemsku, ale také v zahraničí. Budějovice na podobný projekt čekají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.