Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Radce H. a jejímu bývalému manželovi říkali Italové. Za jeho vraždu si má odsedět deset a půl roku

Na deset a půl roku za vraždu v úterý poslal budějcký soud do vězení jednačtyřicetiletou Radku H. z Českého Krumlova. Žena, která minulý rok v září v chatě u Pištína bodla do srdce svého bývalého manžela, u rozsudku nebyla. Soudci se minulý týden omluvila, že by vynesení rozsudku neunesla. Její obhájkyně se zatím k rozhodnutí soudu nevyjádřila. Rozsudek není pravomocný.

Obžalovaná, které hrozilo až 18 let vězení, vypověděla, že bývalého manžela, se kterým v době neštěstí už opět žila, zabít nechtěla.

„Hádali jsme se a on mne uhodil pěstí do obličeje. Jednala jsem ve strachu. Řekla jsem mu, že ho píchnu a ten nůž do něj zajel,“ vypovídala vzlykající žena.

Hádka, která skončila smrtí bývalého manžela Radky H., začala loni 13. září v podvečer. Žena myla nádobí a muž obkládal okno. Podle ženiny výpovědi se muž začal rozčilovat, že k nim pořád někdo chodí a on nemá klid na práci. Hádka se vyostřila, muž dal ženě podle její výpovědi pěstí, tahal ji za vlasy. Ona prý řekla, že ho píchne nožem, který vzala z umytého nádobí. Nakonec ho opravdu, jak řekla, nožem „píchla“. Ten ale poranil jeho srdce. Ženě zůstal nůž v ruce a dala ho do dřezu. Muž prý kousek poodešel a pak padl na zem.

„Když jsem zjistila, že mu teče krev, vyděsila jsem se, volala jsem záchranku a na tu ránu jsem mu tiskla tričko,“ vzlykala u soudu obžalovaná.

Muž zranění nepřežil. Žena původně řekla, že se muž napíchl nešťastnou náhodou. Pak se ale policii přiznala.

Lidé z okolí jejich chaty říkali prý Radce H. a jejímu o osm let staršímu manželovi, se kterým se sice rozvedla, ale zase se k němu brzy vrátila, Italové. Podle nich měli dost italskou domácnost. To potvrdila i jejich starší dcera Simona, která u soudu odmítla vypovídat. Soudce proto četl její předchozí výpověď.

Simona popisovala hádky mezi rodiči, které končívaly i fyzickým násilím a připustila, že rodiče se o ni a o sestru sice starali dobře, posledních pět let je ale živila především matka. Hádky v rodině byly nejen podle její výpovědi hlavně kvůli financím a také, když si muž dopřál alkohol. Nadávky a bitky nebyly žádnou výjimkou.

„Když se matka začala slovně bránit, chytil ji otec za vlasy, ona do něj začala boxovat. Já se je snažila odtrhnout,“ popsala jednu ze situací v dřívější výpovědi starší dcera. A dodala, že ona byla vždy na straně toho z rodičů, který měl v tom kterém sporu pravdu. Ani ona nedokázala v soudní síni zadržet pláč.

Radka H. vysvětlovala, proč se ke svému bývalému manželovi po rozvodu vrátila, když byly v manželství problémy.

„Měla jsem ho stále ráda. Chtěla jsem udržet rodinu. Nechtěla jsem být sama,“ řekla.

I ona přiznala, že hádky a napadání byly u nich doma dost časté. Nejčastěji, když se žena snažila řešit problémy například právě s financemi. Přišly i exekuce, které Radka H., jak vypověděla, platila. Někteří její známí mluví o modřinách, které jim Radka H. ukazovala. 

„Je mi líto, co se stalo. Budu si to nést celý život,“ plakala obžalovaná.

Soud ale na její lítost velkou zřetel nebral a odmítl, že by namísto vraždy šlo o zločin zabití.

„Žádná míra trestu nedokáže nahradit blízkým osobu poškozeného,“ sdělil při zdůvodňování rozsudku soudce. Řekl také, že i ženiny jisté stesky, že by do budoucna chtěla být prospěšná svým dětem, musí soud vnímat určitým způsobem jako účelové.

Autoři | Foto Matěj Večeřa

Štítky manželé, vražda, výpověď, Český Krumlov, Pištín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radce H. a jejímu bývalému manželovi říkali Italové. Za jeho vraždu si má odsedět deset a půl roku  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.