Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihočeská policie s novým přístrojem analyzuje více vzorků DNA

Jihočeská policie může nově využívat výkonnější přístroj pro analýzy vzorků DNA. Sekvenátor, jehož cena je 5,5 milionu korun, dokáže zpracovat dvojnásobné množství materiálu než tomu bylo doposud. Jeden vzorek analyzuje v průměru za 35 minut. Předchozí přístroj pak na stejnou věc potřeboval přes hodinu. Kriminalistická genetická laboratoř v Českých Budějovicích loni zpracovala 3500 vzorků DNA.

„Oddělení genetických expertiz provádí standardní analýzu jaderné DNA, která vede k individuální identifikaci osoby. Porovnáním srovnávacích vzorků se stopami lze jednoznačně určit osobu, jejíž biologický materiál byl zajištěn na místě trestného činu nebo lze identifikovat neznámou mrtvolu,“ řekla za jihočeskou policii Jana Husáková.

Analýzy DNA pomáhají rozkrýt zločiny od drobné majetkové trestné činnosti až po vraždy. Česká policie má od roku 2002 k dispozici databázi DNA, která obsahuje už 200 tisíc vzorků. Policisté vidí její význam v prevenci, rychlém odhalení zločinců a v budoucí identifikaci pachatelů, mrtvých nebo nezvěstných.

Českobudějovická kriminalistická genetická laboratoř funguje od roku 2002. Za dobu její existence se výrazně navýšil materiál, který musí zpracovávat. V prvních třech letech se jednalo pouze o desítky případů ročně. V roce 2009, kdy laboratoř získala méně výkonný sekvenátor, analyzovala přibližně 2600 stop. Loni jich to bylo už 3500 vzorků.

Nový přístroj má podle Husákové řadu předností. „Nespornou výhodnou je třeba jeho vyšší citlivost. Sekvenátor využívá technologii radiofrekvenčních štítků, které umožňují automatizovanou kontrolu používaného spotřebního materiálu, dále sám informuje uživatele o nutnosti pravidelných servisních prohlídek a plánovaných údržbách. To vše je významné pro akreditovaný režim naší laboratoře,“ uvedla.

Foto Policie České republiky | Zdroj ČTK

Štítky policie, laboratoř, materiál, České Budějovice, Ta Jana z Velké Ohrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská policie s novým přístrojem analyzuje více vzorků DNA  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.