Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Strážníci řeší v Budějcích více případů spojených s alkoholem, odhalili i opilé třináctileté dítě

Alkohol, alkohol a ještě jednou alkohol. Městští strážníci řeší v posledních dnech případy nejenom podnapilých dospělých osob, ale i dětí. Někteří dospělí dokonce hazardují se svými životy natolik, že s alkoholem v krvi usedají za volant nebo řídítka.

Hned tři případy se odehrály ve čtvrtek. Asi tím nejvíce alarmujícím je posezení skupinky pěti dětí na Sokolském ostrově. „Krátce po čtvrté hodině byl svědkem události náhodný kolemjdoucí. Uslyšel hlasitou hudbu i rozhovor přítomných dětí týkající se alkoholu. K prověření události vyjížděla společná hlídka městské policie a Policie České republiky. Strážník s policistou na místě nalezli čtyři chlapce a jednu dívku. Před nimi stála lahev s etiketou tvrdého alkoholu,“ popisuje mluvčí strážníků Věra Školková.

U dvou přítomných byl zjištěn alkohol v krvi. Patnáctiletý chlapec nadýchal 0,12 promile, mladší z nich dokonce 0,76 promile. „Děti se přiznaly, že se z lahve napily, kde však k alkoholu přišly, to odmítly prozradit. Třináctiletého chlapce si vzápětí převzal jeden z jeho prarodičů. Patnáctiletý chlapec odešel se souhlasem své matky domů sám,“ doplňuje Školková. Případ bude mít dohru na Oddělení sociálně právní ochrany dětí českobudějovického magistrátu.

Už krátce po čtvrtečním poledni museli městští policisté řešit muže, který zcela opilý zvládl dojít pouze k jedné z předzahrádek na náměstí Přemysla Otakara II. U ní si následně lehl na chodník. „Strážníci na místě nalezli třiapadesátiletého muže z Českokrumlovska. Jakmile rozhodli o jeho převozu na protialkoholní záchytnou stanici, muž se navzdory své značné podnapilosti začal bránit a posléze i z místa uniknout. Museli použít donucovací prostředky a k pobytu na protialkoholní záchytnou stanici muže převézt v poutech,“ říká Školková. Za bílého dne u něj přístroj ukázal 1,87 promile v krvi. Za přestupek mu hrozí pokuta až deset tisíc korun.

Výlet Němce skončil v nemocnici

Ve čtvrtek v noci se zase přes křižovatku ulic Rudolfovská a Nádražní prohnal i přes „červenou“ na signalizačním zařízení čtyřiapadesátiletý řidič z Budějc. Strážníci proto vozidlo zastavili. A při jednání s řidičem vzápětí zbystřili. „Jejich podezření, že řidič je pod vlivem alkoholu, se rozhodli ověřit orientační dechovou zkoušku na alkohol. Muž s orientační dechovou zkouškou sice souhlasil, ani na podruhé ji však nebyl schopen úspěšně vykonat. Strážníci proto na místo přivolali hlídku Policie České republiky, která si celý případ převzala,“ přidává mluvčí. Přítomnost alkoholu v krvi řidiče je předmětem dalšího šetření policistů, za projetí na znamení „Stůj!“ mu hrozí pokuta do výše pěti tisíc korun. 

O několik hodin později, již ale v pátek ráno, potkala hlídka městské policie při průjezdu Biskupskou ulicí ženu na neosvětleném jízdním kole. „Měla zjevný problém s udržením směru jízdy a ohrozila tak i osádku protijedoucího vozidla. Strážníci cyklistku vzápětí zastavili. Na jejich výzvu k prokázání totožnosti se žena svěřila, že u sebe nemá žádné osobní doklady a sdělila jim svou údajnou totožnost ústně. Jakmile strážníci začali její totožnost ověřovat, žena se přiznala, že záměrně uvedla smyšlenou totožnost. Její pravou totožnost se strážníci vzápětí dozvěděli,“ popisuje Školková. U ženy bylo naměřeno 1,86 promile alkoholu v krvi. Strážníci ji poučili, aby své kolo domů vedla a již na něj nesedala. Zpovídat se bude ze dvou přestupků.

Nejčerstvějším případem je „výlet“ německého turisty do Českých Budějovic. Neplánovaně však skončil pro pětadvacetiletého muže v českobudějovické nemocnici. V sobotu ve čtyři ráno totiž ležel na chodníku v Krajinské ulici. „Muž pravděpodobně požil větší množství alkoholu, než pro něj bylo únosné. Nalezli ho náhodní kolemjdoucí, kteří se ho marně snažili probudit. To se nepodařilo ani strážníkům. Na místo proto okamžitě přivolali záchrannou službu. Strážníci doprovodili muže v sanitním vozidle do nemocnice, kde byl předán do rukou lékařů,“ uzavírá Školková.

Foto Městská policie České Budějovice

Štítky alkohol, České Budějovice, Policie České republiky, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci řeší v Budějcích více případů spojených s alkoholem, odhalili i opilé třináctileté dítě  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.