Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Jihočeském kompasu se představuje téměř sto vystavovatelů

Inspiraci na výlet či dovolenou v jižních Čechách mohou ve čtvrtek a v pátek najít zájemci v českobudějovickém Metropolu. Začal zde veletrh Jihočeský kompas 2016. Již poosmé se tu mohou návštěvníci seznámit s nabídkou atraktivních míst, cestovních příležitostí a vizí. Letošní novinkou je bohatý doprovodný kulturní program.

Destinace, atrakce i nápady představuje necelá stovka vystavovatelů. Lidé mohou vybírat z nabídky cestovních kanceláří, infocenter, muzeí a dalších institucí.

Jihočeský kraj patří dlouhodobě mezi nejnavštěvovanější regiony České republiky. Více návštěvníků přijelo loni jen do Prahy a do Jihomoravského kraje. Lidé do jižních Čech jezdí kvůli krásné přírodě, ale například i za historickými památkami. V roce 2015 se v Jihočeském kraji ubytovalo 1,35 milionu turistů. Letos budou podle Štichové návštěvy ještě větší. Velkým lákadlem turistické sezony na jihu Čech bude především projekt Jižní Čechy olympijské. „Očekáváme měsíční nárůst zhruba dvacet tisíc lidí,“ uvedla.

Ve čtvrtek bude veletrh otevřen od 14:00 do 20:30 a v pátek od 9:00 do 17:30. Vstup je zdarma. Podle ředitele Metropolu Petra Holby navštívily minulý ročník zhruba čtyři tisíce lidí.

Jihočeský kompas letos představuje šest regionálních, turistických destinací. „Například Hlubocko, Novohradsko, Podkletí, Šumava,“ uvedla Štíchová. Prezentuje se i 12 velkých institucí z jihu Čech. Například Zoo Hluboká nad Vltavou, Jihočeské a Prácheňské muzeum, Jihočeská filharmonie nebo Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích.

Podle Štíchové chtějí organizátoři letos upoutat pozornost všech věkových skupin a přizpůsobili tomu i doprovodný program. Ve čtvrtek je zaměřen především na mládež starší 18 let, v pátek zase na rodiny s dětmi. Chystá se zde také pokus o překonání rekordu ve sletu vlaštovek. „Účelem je složit co nejrychleji papírové vlaštovky a v co největším počtu je poslat na jedno místo,“ řekla Štíchová.

Zdroj ČTK

Štítky kompas, Jihočeský kraj, Dům kultury Metropol, Česko, veletrh, olympijské hry, Praha, Jihomoravský kraj, Prácheňské muzeum, Jihočeská vědecká knihovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jihočeském kompasu se představuje téměř sto vystavovatelů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.