Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Potvrzeno. Projekt Vnímání zakryje na měsíc Samsonovu kašnu

Projekt s názvem Vnímání schová na podzim na měsíc českobudějovickou Samsonovu kašnu. Jeden ze symbolů města přikryje hrazení. Lidé kašnu uvidí jen z lávky, po které se z Domu umění dostanou do samého středu náměstí Přemysla Otakara II.

Uvedl, že jej před časem oslovil českobudějovický Dům umění. „Nechtěl jsem vystavovat svou dosavadní tvorbu nebo nějaký konkrétní projekt, který se dá vystavit kdykoliv. Ale chtěl jsem poukázat na mimořádnost Českých Budějovic, což je podle mě to velkolepé náměstí s dominantou kašny,“ uvedl autor projektu Jan Šépka.

Na podzim tak Samsonovu kašnu zakryje přibližně sedm metrů vysoká zeď. Lidé ji překonají pouze pomocí lávky, která povede z oken Domu umění, jenž stojí na náměstí. Podle Šépky je jedním ze smyslů projektu upozornit na to, že existují výjimečné hodnoty, ale lidé je považují za automatické. To přesně představuje Samsonova kašna. „Přijde mi, že si opravdu už neuvědomujeme hodnoty a smysl dominant a význam veřejného prostoru,“ uvedl architekt.

Cílem projektu podle něj není šokovat lidi. To potvrdil i kurátor akce Michal Škoda. „Mým cílem není šokovat. Jde o otevření tématu, který přesahuje prostory naší galerie a zabývá se dialogem současného a starého umění,“ řekl Škoda.

Památkáři výstavu Vnímání schválili. Byli rádi, že toto téma ve městě vůbec někdo otevírá. Na programu je vyžádání stavebního povolení, aktuálně se připravují potřebné dokumenty a shánějí se sponzoři. Město ani daňový poplatník totiž na výstavu nepřispěje ani korunou, respektive nezaplatí nic nad rozsah vyčleněných financí na celý rok pro galerii.

Autoři

Štítky kašna, projekt, Dům umění, Přemysl Otakar II., Jan Šépka, Michal Škoda, České Budějovice, lávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozárka Nová

a co takhle, aby z náměstí zmizela auta, dyť se z náměstí stal kruháč v nebývalé míře, jděte se tam podívat....... člověk aby se bál přejít ......

Středa, 7. září 2016, 12:51Odpovědět

Daniela Kysela

Jéééé, a co zakrýt radnici?

Čtvrtek, 19. května 2016, 20:11Odpovědět

Daniela Kysela

Tohle může vymyslet a následně odsouhlasit jen naprostej peníz(s) :-(

Čtvrtek, 19. května 2016, 20:07Odpovědět

Yaris Budějovický

Tak o hloupější věci jsem ještě neslyšel - na radnici máme fakt vypatlance - jednoho vedle druhého. Je mi líto novomanželů, kteří se chtěli třeba u kašny vyfotit...

Čtvrtek, 19. května 2016, 09:46Odpovědět

Zdeněk Dvořák

Ještě by mne zajímalo kolik platíme za soukromou galerii.

Čtvrtek, 19. května 2016, 09:40Odpovědět

Jan Řehoř Husinecký

Máme moc velké štěstí, že toho "umělce" nenapadlo kašnu zbourat a na vzniklém místě vybudovat lavičku Václava Havla :-)

Středa, 18. května 2016, 23:57Odpovědět

Frodo kocour

Radnice to povolila, takže vím koho NEVOLIT. Dnes je za "umění" prohlašováno kdeco. Jeden si vyhoní do kropenky, další obestaví historickou kašnu odporným lešení. U obou jedinců jde jen o to, že se prostě chtějí zviditelnit a protože nic rozumného neumí, dělají to hnusem.

Středa, 18. května 2016, 20:39Odpovědět

Potvrzeno. Projekt Vnímání zakryje na měsíc Samsonovu kašnu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.