Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Turisté si mohou užít jedinečné komentované prohlídky Jakobínky přímo z lešení

Středověká věž Jakobínka v Rožmberku nad Vltavou se ocitla v obležení lešení. A ne jen tak ledajakého! Dřevěné lešení bylo vyrobeno za pomoci tradičních nástrojů. Zajímavostí je, že ačkoliv bylo postaveno primárně za účelem restaurování Jakobínky, budou se na něm konat i komentované prohlídky.

„Rádi bychom zájemcům z řad návštěvníků přiblížili nejen historii této středověké hlásky, ale v praxi oživili středověké stavební postupy a potvrdili tak jejich praktickou využitelnost i v dnešní moderní a technicky vyspělé době,“ uvedl Petr Pavelec, spoluautor projektu a ředitel Národního památkového ústavu, územní památkové správy v Českých Budějovicích.

Nutno dodat, že prohlídek nebude mnoho, proto by zájemci neměli čekat. Jedna se již uskutečnila v úterý 26. července, další se koná 2. srpna. Poté ještě proběhnou dvě – 9. srpna a 17. srpna. Začátek prohlídek bude vždy v 15 hodin a cena vstupného je 300 korun. Maximální počet osob je 10 a rezervace je možná na správě hradu.

Restaurování věže

Momentálně odborníci mapují stav historického zdiva věže. „Cílem restaurování je opravit zdivo i kamenné architektonické prvky věže a konzervovat zbytky středověkých omítek. Potom obnovíme ochoz a střechu věže,“ zmínil Petr Pavelec.

O opravě Jakobínky se diskutovalo již delší dobu. Práce byly zahájeny před třemi lety symbolickým ručním kácením dřeva v blízkosti hradu. Právě toto dřevo bylo použito na stavbu lešení.

Jakobínka chátrala dlouhé roky, vše se změnilo v roce 2012, kdy ji do vlastnictví získal Národní památkový ústav.

Jak je Jakobínka stará, není úplně jisté. Památkáři zmiňují, že se na toto téma vedou mezi odborníky diskuze. „Někteří se domnívají, že pochází z doby kolem roku 1300, jiní zastávají názor, že vznikla až na počátku 16. století. V každém případě se jedná o vynikající středověkou památku, která je neodmyslitelnou součástí malebného panoramatu města Rožmberka. Jméno věže Jakobínka je poprvé doloženo v inventáři hradu z roku 1723 a od té doby se její název objevuje v písemných pramenech již pravidelně při zprávách o jejích opravách. Když Buquoyové přestavovali rožmberský hrad v polovině 19. století v romantickém stylu, vnímali Jakobínku jako symbol starobylosti hradu.“

Štítky lešení, hrad, Rožmberk nad Vltavou, Národní památkový ústav, Buquoyové, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté si mohou užít jedinečné komentované prohlídky Jakobínky přímo z lešení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.