Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeský jazzový festival zakončilo famózním vystoupením Avishai Cohen Trio

Budějce na dva dny ovládl jazz. Zvuky saxofonu, klavíru, trubky, kontrabasu a dalších jazzových nástrojů se linuly v pátek 5. a v sobotu 6. srpna z Piaristického náměstí, které se stalo dějištěm již tradičního festivalu. Přestože pátek propršel, oba dva dny se historické náměstí slušně zaplnilo. Sobotní den s příjemnou teplotou vyvrcholil dechberoucím vystoupením Avishai Cohen Tria z Izraele.

Avishai Cohen měl na hudební zázemí přísné požadavky. Na jih Čech si nechal například dovézt speciální piano z rakouského Salzburgu. Nic neponechal náhodě a výsledek stál za to. Jeho vystoupení společně s pianistou Omri Morem a bubeníkem Noamem Davidem naladilo publikum víc než jen na jazzovou notu.

Když si Cohen pohrával se strunami na kontrabasu, všem nejspíš běhal mráz po zádech. V publiku se rozléhalo ticho a bylo cítit chvění. Někteří se houpali do rytmu, jiní se pohledem nořili do dění na podiu.

Po zaznění poslední skladby před desátou večer se lidem nechtělo odejít. Za mohutného potlesku si publikum vyžádalo přídavek. Avishai zazpíval nakonec jemnou jazzovou klasiku Nature boy, která byla brilantní tečkou za dvoudenním festivalem.

Na scéně před izraelskou trojicí zahráli domácí JAM4U a česko-slovenští Sisa Feher & Fehero Rocher. Jazzový večer se po desáté na Piaristickém náměstí přesunul na afterparty a tradiční jamsession do River Jazz and Blues Clubu. Během sobotního dne se na jazzfestu a afterparty objevil i slavný herec a budějcký rodák Karel Roden. Brzy s ním najdete u nás krátký rozhovor.

A jaký byl první festivalový den? Páteční počasí sice venkovním koncertům moc nepřálo, ale většinu lidí to neodradilo a přišli si s deštníky vyslechnout kapelu Jiřího Klimeše String 5, Top Dream Company a hudbu na hranici world music a elektronického jazzu v podání Dhafer Youssef Quartet. Déšť naštěstí ustál, a tak si publikum užilo hraní Tunisana Dhafera Youssefa na tradiční arabskou loutnu už v suchu.

Jihočeský jazzový festival v Budějcích se parádně vydařil, bylo se na co dívat i poslouchat. Komu dvoudenní hudební nálož nestačila, může se přijet podívat 11. srpna ještě do Třeboně na Masarykovo náměstí, kde jazzfest pokračuje.

Jihočeský jazzový festival 5. a 6. 8. 2016

Pondělí, 8. srpna 2016, 09:53

Autoři | Foto Patrick Marek

Štítky festival, Avishai Cohen, Izrael, Piaristické náměstí, Česko, Salzburg, Karel Roden, Jiří Klimeš, klavír, jazz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský jazzový festival zakončilo famózním vystoupením Avishai Cohen Trio  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.