Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kuriózní plavidla se vrací na Vltavu. Ve Vyšším Brodě odstartuje v sobotu už 44. ročník

Je až k neuvěření, kolikátý ročník úspěšné akce se letos ve Vyšším Brodě koná. O nadcházející sobotě 3. září se na Vltavu sjedou vodáci, nadšenci, ale i šílenci v dobrém slova smyslu. Koná se zde už 44. ročník Plavby kuriózních plavidel.

Přestože jde o soutěž a soupeři pečlivě střeží výrobu své bárky, celý den je spíše o zábavě. Program tradičně začíná přejímkou plavidel a jejich prezentací. Ta potrvá od 9 hodin až do pravého poledne. Už v 11:00 však začne první doprovodná soutěž s názvem Na chůdách pro 500 korun. Následovat ji budou od 11:30 další, za zmínku stojí například pivní štafeta.

Ve 12:00 začne hodnocení plavidel. Bude probíhat sečtením bodů v několika kategoriích. Posuzovat se bude konstrukce a smysl plavidla, oblečení posádky a scénka na plavidle. Osmičlennou komisi vytvoří náhodně vybraní diváci, zástupci pořadatelů a partneři akce.

A jaké parametry vlastně plavidlo musí mít? Tak především nesmí jít o loď. Musí však být způsobilé plout po Vltavě a zároveň ji neznečistit. Na šířku může mít maximálně 2,2 metry a na výšku 1,8 metru, v délce je neomezeno. Kapitánem posádky musí být osoba starší osmnácti let a všichni členové musí umět plavat. Startovné se na akci neplatí, ale na „úplatky“ organizátorům bude přihlíženo při hodnocení.

Do vody se budou muset všichni přesunout ve 13:00, kdy začne povinná rozprava plavců. Samotný start plaveb je naplánován na 13:27 a ani tentokrát nepůjde o nic lehkého. Posádky se opět budou otloukat o kameny a padat do peřejí „rozbouřené“ Vltavy. Úspěšné plavidlo ale rozhodně nástrahy překoná a zdárně dopluje až do cíle v Rožmberku nad Vltavou.

Od 17 do 19 hodin, tedy těsně před vyhlášením výsledků, zahraje k poslechu Lakomá Barka. Poté na řadu přijde ocenění nejlepších. Vítěznému plavidlu věnuje Pardál 20 tisíc korun, na ostatní posádky pak čekají věcné ceny.

Doprovodný program bude pokračovat až daleko za půlnoc. Ve 20:00 návštěvníkům a startujícím zahraje Hudební kroužek Band, který ve 23:00 vystřídá Gin fis. Končit by se mělo kolem druhé hodiny ranní. Více informací na webových stránkách akce nebo na facebookové události.

Foto Vladimír Homola

Štítky Vltava, Vyšší Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kuriózní plavidla se vrací na Vltavu. Ve Vyšším Brodě odstartuje v sobotu už 44. ročník  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.