Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kulturní sezonu zahájí poprvé společným koncertem orchestr Jihočeského divadla a Jihočeská filharmonie

Dvořákova Novosvětská symfonie i část oper od italských skladatelů Guiseppe Verdiho a Giacoma Pucciniho zazní na unikátním společném koncertu Jihočeského divadla a Jihočeské filharmonie. Jde o vůbec první projekt, na kterém spolupracují obě tělesa. Zahajovací koncert sezony 2016/2017 s podtitulem My Sweet Home se koná ve středu 21. září na divadelní scéně kulturního domu Metropol.

„Předpokládám, že neskončíme jen u tohoto společného koncertu. Uvažujeme i o dalších projektech, například připadá v úvahu open air koncert, kde bychom výběrem titulů chtěli najít zase další nové posluchače,“ vypočítává Jan Meisl, dramaturg Jihočeské filharmonie.

Nápad na společné účinkování vzešel od ředitelů obou těles. „Pro mě má koncert symbolický význam. Po letech, kdy nebyla možná spolupráce mezi divadlem a filharmonií, přišel čas na změnu. Chceme tím do Českých Budějovic přinést novou interpretační kvalitu, která je naše a místní. Také tím chceme naznačit politické reprezentaci a našim zřizovatelům, že nemáme v krajském městě dostatek prostor pro naši seberealizaci,“ upozorňuje Lukáš Průdek, ředitel Jihočeského divadla.

Pětaosmdesátičlenný orchestr, čtyřicetičlenný sbor a čtyři sólisté včetně dvou dirigentů zaplní Metropol do posledního místa. „Máme repertoár, který by si možná zasloužil jiný prostor,“ dodává Průdek. Podtitul koncertu My Sweet Home má odkazovat především ke vztahu dvou nejvýznamnějších jihočeských kulturních institucí k regionu. Název podtrhuje také pouto a touhu po domovu, kterou si skladatelé v hudbě připomínají během pobytu v cizině.

Večer má být rozdělen do dvou částí, filharmonické a operní. V části filharmonické uslyšíme pod taktovkou Jana Talicha vrcholný opus Antonína Dvořáka, Symfonii č. 9 e moll, op. 95 Z Nového světa. V operní části, kterou bude dirigovat Mario De Rose, zazní skladby Giuseppe Verdiho (předehra k opeře I vespri siciliani)a Giacoma Pucciniho (úryvky z oper La bohéme, Manon Lescaut, Tosca), ve kterých se představí sólisté Paolo Lardizzone, Maria Bisso, Alexandr Beň  a Jana Málková. Sbor opery Jihočeského divadla řídí sbormistr Martin Veselý.

Vstupenky na Společný zahajovací koncert sezony 2016/2017 je možné zakoupit v Jihočeském divadle i Jihočeské filharmonii prostřednictvím rezervační sítě  CBsystem či u jejich prodejců. Ceny vstupenek se ohybují v rozmezí od 340 do 440 korun.

Štítky koncert, Jihočeské divadlo, Jihočeská filharmonie, opera, Antonín Dvořák, Giacomo Puccini, Symfonie č. 9, orchestr, Jan Meisl, kulturní dům, Giuseppe Verdi, Jan Talich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kulturní sezonu zahájí poprvé společným koncertem orchestr Jihočeského divadla a Jihočeská filharmonie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.