Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Adventní trhy na budějckém náměstí byly i v tomto roce mimořádné

Punč a svařeného víno, prodané v rámci adventních trhů na náměstí v Českých Budějovicích, by zaplnily deset velkých hasičských cisteren. Celkem náměstí navštívilo zhruba 70 tisíc lidí, brusle si na centrálním vánočním kluzišti vyzkoušelo přes tři tisíce z nich. Trhy tak mimořádným způsobem oživily centrum města.

Přes 90 tisíc litrů punče a svařeného vína se vypilo na letošních adventních trzích v Českých Budějovicích. Vyplývá to z ankety provozovatele trhů mezi prodejci horkých nápojů. Na každého obyvatele jihočeské metropole, staršího osmnácti let, tak připadá více než litr těchto zimních nápojů.

Kromě rozsáhlého kulturního programu a tradičních horkých nápojů patřilo mezi hlavní lákadla i obnovené kluziště, které bylo možné využívat zcela zdarma. Na jeho pronájem se složilo město, provozovatel trhů a společnost ČEZ, která se stala jeho partnerem. Ledových ploch nebude při takto relativně teplých zimách nikdy dost a Budějovice jsou přitom hokejovým a bruslařským městem. Takže bylo skvělé vidět, že led není nikdy prázdný,“ pochvaloval si za hlavního partnera Petr Šuleř z Jaderné elektrárny Temelín.

Na ledovou plochu vyrazilo přes 10 tisíc lidí, kteří si většinou zvládli nakoupit i drobné dárky, ochutnat nápoje, ale také řadu specialit.

Nejvyšší návštěvnost přitom trhy zaznamenaly při hlavních událostech. „Kulturní program běžel neustále, od 15 do 20 hodin a každou neděli již od 11 hodin divadlo pro naše nejmenší. Tradičně nejvyšší návštěvnost a reakce publika jsme zaznamenali při rozsvícení vánočního stromu a příletu anděla, velké návštěvnosti se těšil také den s Rock rádiem nebo Jan Budař a Eliščin band. Ale lidé se bavili stále a to je pro nás klíčové,“ říká za provozovatele trhů Vladimír Hemerka.

Právě dodržení adventních tradic v kombinaci s kulturou a podporou cestovního ruchu je podle provozovatelů i partnerů hlavním smyslem měsíc trvající akce.

„Letošní advent, když hodnotím z pohledu dlouhodobého, tak to byl zase krůček dopředu a každý ten rok je na vývoji adventních trhů tady na náměstí Přemysla Otakara II. znát,“ konstatuje primátor města Jiří Svoboda.

Srdce města se tak opět stalo místem pohodové vánoční atmosféry a v tomto duchu by měl Budějovický advent pokračovat i nadále.

Budějovický advent 2016

Pátek, 30. prosince 2016, 10:13

Budějovický advent 2016
Budějovický advent 2016

Tisková zpráva | Foto Jakub Matoušek

Štítky České Budějovice, nápoj, advent, ČEZ, Jan Budař, Jiří Svoboda, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adventní trhy na budějckém náměstí byly i v tomto roce mimořádné  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.