Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nejúspěšnějším titulem budějckého multikina za patnáct let jeho existence je film Avatar

Doposud jediné multikino v jižních Čechách je Cinestar v Českých Budějovicích. A bylo otevřeno 21. března 2002, tedy přesně před patnácti lety. Za dobu provozu kino navštívilo 5 165 621 diváků, na jedné sedačce se tak vystřídalo 3690 diváků. Nejúspěšnějším titulem uplynulých patnácti let je film Avatar.

Multikino CineStar České Budějovice má celkovou kapacitu 1400 míst, disponuje osmi sály. Provozní hodiny se od loňského října změnily – ve všední den začíná první promítání ve 13 hodin o víkendu, svátcích a prázdninách je začátek už v 11 hodin. Jediný den v roce má multikino CineStar zavřeno, a to na Štědrý den - 24. prosince

„O Silvestru i Novém roce je vždy otevřeno, diváci si tyto termíny oblíbili a tyto termíny cíleně vyhledávají. I kvůli atraktivním předpremiérám, které mohou vidět na konci roku,“ uvedla generální manažerka multikina CineStar České Budějovice Svatava Kopečková. Podle ní jsou častější i speciální organizované dopolední akce, především pro školky, školy všech stupňů, seniory a další skupiny a to například firemní akce.  

Za patnáct let provozu, přesně od 21. března 2002 do 28. února 2017, navštívilo multikino CineStar České Budějovice 5 165 621 diváků, na jedné sedačce se tak vystřídalo 3690 diváků. Nejúspěšnějším titulem uplynulých patnácti let je film Avatar, který měl premiéru v prosinci 2009, vidělo ho celkem 47 288 diváků při 431 představeních (3D i 2D verze). Tato čísla už zřejmě nebudou překonána.

„Za statistik taký vyplývá, že jihočeský divák preferuje české filmy, mezi nejúspěšnější tituly tak patří Ženy v pokušení, Vratné lahve. Líbáš jako bůh, Rafťáci, Babovřesky a také nově Anděl Páně 2, který při 493 představeních navštívilo doposud 36 154 diváků a toto číslo ještě není konečné. Oblibu českých titulů potvrzují i divácky nejúspěšnější tituly loňského roku: Bezva ženská na krku - 12 870 diváků; Lída Baarová – 11 162 diváků; Padesátka – 10 000 diváků,“ upřesnila statistiky Svatava Kopečková.

Nejúspěšnějším rokem v historii jihočeského multikina CineStar se stal rok 2016, kdy přišlo celkem 419 232 diváků, což je v průměru 34 936 diváků měsíčně. Nejúspěšnějším měsícem roku 2016 byl prosinec, kdy navštívilo multikino 54 872 diváků, především na film Anděl Páně 2. Tato měsíční návštěva je rekordní i v celé patnáctileté historii multikina. 

„Zvyšuje se také počet speciální dopoledních představení pro školy, za rok 2016 přišlo celkem 14 980 dětí a studentů na vybrané tituly. Od roku 2010 také funguje věrnostní program multikina, v loňském roce měl 22 532 členů,“ uvedla manažerka

Od roku 2009 se v programu multikina Cinestar objevují pravidelné měsíční akce – Dámské jízdy a Dětské neděle, které si získaly velkou oblibu. Profil těchto představení je stejný – atraktivní předpremiéra je doplněna bohatým doprovodným programem. Pokud se najde vhodný titul, objeví se v programu i Pánská jízda.

Obohacením programu bývají i přímé přenosy či záznamy koncertů, divadelních představení, či předpremiéry atraktivních filmových titulů. A další akce.

Například v neděli 26. března bude slavit narozeniny celé Obchodní centrum Čtyři Dvory, je připraven atraktivní program pro děti i rodiče, který završí předpremiéry filmu Šmoulové: Zapomenutá vesnice – ve 2D i 3D verzi.

Na rok 2017 je připravena  řada filmových premiér,  z českých novinek je velmi očekávaná trilogie Zahradnictví scénáristy Petra Jarchovského a režiséra Jana Hřebejka i Po strništi bos podle scénáře Zdeňka Svěráka dokončuje režisér Jan Svěrák. Ze zahraničních titulů určitě zaujme sci-fi Život, fanoušky pak jistě potěší další pokračovaní Pirátů z Karibiku, Já, padoucha a na konci roku přijdou další Star Wars s názvem Poslední z Jediů.

Multikino CineStar za patnáct let svého trvání v Českých Budějovicích patří neodmyslitelně ke společenským a kulturním centrům města i celých jižních Čech. Hlavní novinkou roku 2017 tedy bude otevření nového devíti sálového multikina CineStar v novém komplexu Igy na Pražské třídě, které je plánované na podzim,“ podotkla Svatava Kopečková.

Autoři

Štítky film, Cinestar, Avatar, České Budějovice, představení, Jihočeský kraj, Štědrý den, kino, Anděl Páně 2, Lída Baarová, Jan Svěrák, Zdeněk Svěrák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejúspěšnějším titulem budějckého multikina za patnáct let jeho existence je film Avatar  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.