Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Českobudějovický plavecký stadion se stal kulturní památkou

Ministerstvo kultury prohlásilo českobudějovický plavecký stadion za kulturní památku. Stejný status získala i socha odpočívajícího plavce, která stojí před bazénem.

Plavecký stadion navrhl architekt Bohumil Böhm a areál byl otevřen v roce 1971. „Výjimečnost haly spočívá v její technicky náročné konstrukci zavěšené lanové střechy, která má tvar hyperbolického paraboloidu. Užití takovéto konstrukce bylo v roce 1958, kdy byl plavecký stadion navržen, aktuální ve světovém měřítku," uvedla Eva Erbanová z Národního památkového ústavu.

První střecha tohoto druhu na světě vznikla jako součást mnohoúčelové haly na přelomu let 1952 a 1953 v Severní Karolíně v USA. Böhmův návrh však nepředstavuje pouhou kopii originálu. Podle památkářů český architekt americkou verzi transformoval a střechu vytvaroval jako plynulý prstenec.

Již během stavby se stala plovárna předmětem zájmu i Mezinárodní akademie pro plavectví (IAB), která si vyžádala podklady pro její publikování ve svém odborném časopisu Sport+Bäderbauten a knize Bäder," dodala Erbanová.

Pro českobudějovický magistrát, který plovárnu vlastní, se tím, že se objekt stal kulturní památkou, nic nemění. „Ke stadionu jsme vždy přistupovali jako k ojedinělé stavbě, a to bez ohledu na to, že tento status ještě neměla," řekl náměstek českobudějovického primátora František Konečný. Bazén podle něj představuje jeden ze symbolů města. „Ta stavba je naprosto unikátní a nadčasová," podotkl.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky bazén, památka, stavba, socha, kulturní památka, Ministerstvo kultury České republiky, Bohumil Böhm, střecha, Národní památkový ústav, USA, Severní Karolína, František Konečný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovický plavecký stadion se stal kulturní památkou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.