Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Národní památkový ústav hledá středověké jeřábníky pro rekonstrukci věže Jakobínky

Soustředění dobrovolníků, z nichž bude následně vybrána skupina lidí, kteří budou mít jedinečnou příležitost aktivně spolupracovat při obsluze repliky středověkého jeřábu inspirovaného kresbami proslulého umělce Leonarda da Vinciho a italského inženýra Bonaccorsa Ghibertiho, se uskuteční 26. listopadu v Rožmberku nad Vltavou. Jeřáb příští rok pomůže při opravě střecha a ochozu věže Jakobínky, dominanty hradního návrší v Rožmberku nad Vltavou.

Národní památkový ústav v Českých Budějovicích zahájil před čtyřmi roky projekt na restaurování věže Jakobínka a její zpřístupnění veřejnosti. Ten je koncipován jako stavební experiment, při němž se v maximální míře zkoumají a prakticky ověřují stavební postupy a technologie, které se užívaly ve středověku.

„Cílem je tedy nejenom záchrana fyzické podstaty památky, ale také snaha o zachování nehmotného dědictví, to je tradičních znalostí, postupů a technologií, původně užívaných při stavbě Jakobínky a podobných památek,“ přiblížil ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec. 

Hrad Rožmberk vybudovali v druhé polovině 13. století členové jedné z rodových větví Vítkovců, kteří se od té doby nazývali páni z Rožmberka. Hradní areál vznikal postupně a již ve středověku obsahoval dvě hlavní části, takzvaný Dolní a Horní hrad, jehož součástí je zdaleka viditelná věž zvaná Jakobínka. Její neobvyklé jméno je v písemných pramenech poprvé doloženo v roce 1723. Když v polovině 19. století přestavovali tehdejší majitelé z rodu Buquyoů hrad v romantickém stylu, vnímali Jakobínku jako symbol jeho starobylosti. Až do roku 1945 byla věž v relativně dobrém stavu, poté se její stav zhoršoval, až byla na počátku 21. století zařazena do seznamu nejohroženějších památek.

V roce 2012 získal Jakobínku do svého vlastnictví Národní památkový ústav a připravil projekt její celkové obnovy. V současné době probíhá oprava interiéru a kamenného pláště věže s využitím dřevěného „středověkého“ lešení. Vlastní restaurování věže bude probíhat s pomocí funkční repliky historického jeřábu.


Pochozí kolo středověkého jeřábu.

Národní památkový ústav chce do tohoto projektu zapojit i veřejnost formou dobrovolníků, kteří budou mít jedinečnou příležitost aktivně spolupracovat při obsluze repliky středověkého jeřábu. Úkolem dobrovolníků bude zajišťovat pohyb jeřábu chůzí v poháněcím kole.

„Práce to bude naprosto jedinečná a mimořádná. Jeřáb bude osazen u vrcholu střechy Jakobínky ve výšce téměř čtyřiceti metrů,“ prozradil Petr Pavelec a předeslal, že dobrovolníci budou vybírání podle přísných pravidel. Věk dobrovolníka musí být v rozmezí 18 až 60 let, musí být fyzicky zdatný a odolný vůči závratím. Jeho váha nesmí přesáhnout 90 kilogramů a jeho výška se musí pohybovat od 165 do 190 centimetrů.

Výběrové soustředění uchazečů se uskuteční v neděli 26. listopadu od 11 do 16 hodin u věže Jakobínka v areálu Horního hradu v Rožmberku. Instruktoři Národního památkového ústavu seznámí uchazeče na místě s obsahem a harmonogramem prací a podle výše uvedených pravidel bude proveden výběr, zaškolení a praktické zacvičení dobrovolníků. S vybranými uchazeči bude následně uzavřena smlouva o dobrovolnické činnosti. Ta bude probíhat až ve stavební sezoně 2018. Termín zapojení jednotlivých dobrovolníků bude s vybranými lidmi s dostatečným předstihem konzultován a následně přesně stanoven, včetně určení případných náhradníků.

„Případní zájemci se mohou hlásit na e-mailu slabova.marketa@npu.cz nebo na telefonu 778 417 685," uvedl Pavelec..

Autoři | Foto NPÚ České Budějovice

Štítky oprava, středověk, jeřáb, věž, Jakobínka, Národní památkový ústav, Rožmberk nad Vltavou, projekt, Leonardo da Vinci, Hrad Rožmberk, České Budějovice, Hauenštejn, Vítkovci, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní památkový ústav hledá středověké jeřábníky pro rekonstrukci věže Jakobínky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.