Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeské divadlo uvede dvě baletní premiéry. První z nich bude taneční pohádka Kráska a zvíře

První ze dvou baletních novinek, které pro letošní divadelní sezónu připravuje soubor baletu Jihočeského divadla, je známý příběh Kráska a zvíře. Premiéra taneční pohádky, kterou se souborem Jihočeského divadla nastudoval baletní mistr Béla Kéri Nagy, bude 24. listopadu.

Příběh obětavé lásky, která dokáže změnit i strašlivou podobu kouzlem, pokud spatříme svoji lásku ve tváři toho druhého, byl jen v Jihočeském divadle inscenován již pětkrát, poprvé v roce 1970 jako činohra před Otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. Letos půjde o šestou inscenaci nejznámějšího francouzského pohádkového příběhu.

Když jsem od šéfa souboru dostal nabídku vytvořit celovečerní balet, velmi mne to potěšilo a zároveň překvapilo,“ popisuje choreograf a režisér Béla Kéri Nagy. „Popravdě jsem se sám musel zamyslet, jestli jsem na tuto výzvu připraven. Když jsem se ale setkal s Tomášem Vondrovicem, který napsal libreto, velmi mne zaujala jeho hloubka a rozmanitost. Po našem setkání přišly první konkrétní nápady, jak by měla choreografie vypadat,“ dodal Nagy, který v Jihočeském divadle působí už od roku 2009.

Béla Kéri Nagy vytvořil pro tento svůj první celovečerní balet hudební koláž z klasických hudebních děl. Nejprve rozpracoval děj do patnácti jednotlivých obrazů a následně k nim hledal vhodné hudební motivy. V příběhu tak zazní skladby z filmu Jméno růže, fragmenty z Faustovské a Dantovské symfonie Ference Liszta nebo Modesta Petroviče Musorgského a Dmitrije Šostakoviče.

Příběh Krásky a zvířete v Nagyově pojetí  není iluzivní pohádkou ve stylu romantizujících filmových zpracování či pohádek Walta Disneye. Dějová linie, kterou vytvořil Tomáš Vondrovic, je mnohem složitější a hlubší. Zvíře není jen ztělesněním zla, je protikladem k dobru reprezentovanému postavou krásky. Projevuje se lidsky a dobro je pevnou součástí jeho nitra. I proto si vyvolí krásku, aby jej vysvobodila ze zvířecí podoby. Není jen děsivou stvůrou, která se na konci promění v krásného prince, ale jeho proměna je postupná. 

Tomáš Vondrovic používá ve svém libretu symboly. Jsou jimi čtyři živly - oheň, voda, země, vzduch - které představují čtyři zkoušky. Těmi musí kráska projít, aby zvíře osvobodila.

V hlavních rolích krásky a zvířete se představí Lucie Horná nebo Barbora Coufalová a Zdeněk Mládek nebo Christoph Schaller. Umělecký šéf baletu ztvární roli otce. 

Autoři | Foto Michal Siroň

Štítky Jihočeské divadlo, balet, pohádka, Kráska a zvíře, Tomáš Vondrovic, premiéra, Franz Liszt, Dmitrij Dmitrijevič Šostakovič, Modest Petrovič Musorgskij, Zdeněk Mládek, Český Krumlov, Walt Disney

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo uvede dvě baletní premiéry. První z nich bude taneční pohádka Kráska a zvíře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.