Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Trio Impra excelovalo v Drážďanech

Herecko-improvizační uskupení Impra má za sebou první představení za hranicemi České republiky a Slovenska. V zahraničí si poprvé zahrálo před pár dny v Drážďanech na lodi Cargo Gallery v rámci festivalu Cargo Theatre 2017. Jelikož kluci z Impra nejsou žádní troškaři a nepřestávají lovit nové výzvy, střihli si zahraniční premiéru hned v roli headlinera festivalu.

Za divadelním uskupením Impra stojí trojice talentovaných mladých umělců. V roli herců, zpěváků a tanečníků vystupují Hanny Firla a Ondřej Král, které doprovází multiinstrumentalista Igor Ochepovsky. Jejich tvorba je velmi netradiční, divadelní představení nemají totiž předem daný scénář a neexistuje ani žádná příprava před samotným představením. Kluci společně vystupují již od roku 2014. Za tři roky stihli odehrát již více než dvě stě představení a za vynikající výkony získat tři studentské ceny Thálie.

Hlavním cílem vystoupení v Německu bylo překonat skrze improvizaci jazykovou bariéru s diváky. Dále pak také šířit za hranicemi povědomí o českém alternativním divadle, jehož je Impra ukázkovým představitelem. Samotné představení tentokrát obohatili i dva hosté. Česká herečka Jana Podlipná, která působí v německých divadlech, se v určitých pasážích postarala o překlad do němčiny, v jiných prostě jen hrála. Duck The Mainstream zajistil speciální live vizualizaci. 

Kooperace tria Impra a hostů vznikala jako vždy z prvotních impulzů až přímo na jevišti. Tedy bez existence scénáře a bez předem zvoleného tématu. Ohlasy německých diváků byly hodně pozitivní. Představení se zúčastnilo i několik německých herců, kteří ho i přes jazykovou bariéru hodnotili jako výtečně srozumitelné s výraznými surrealistickými prvky. Důležitější než verbální obsah pro ně totiž bylo jednání, emoce a pocity, které cítíme všichni stejně.

Po představení k nám, z úst německých diváků, dorazila slova chvály. Více z nich nám řeklo, že v pasáži, kdy se hrálo pouze česky, sice nerozuměli textu, ale všechny pocity a emoce vnímali a tvořili si tak svůj příběh. Když nám ho řekli, tak jsme zjistili, že byl skoro stejný jako ten, který jsme opravdu hráli. I diváci z řad německých herců se vyjadřovali velice pozitivně. Dokonce nám přislíbili další příležitosti na zahraničních jevištích,“ říká Hanny Firla s úsměvem. 

Představení Impra budou mít brzy zase možnost vidět i čeští a slovenští fanoušci kvalitního divadla. Na rok 2018 se totiž chystá jarní tour po České republice a pravděpodobně budou i některé zastávky na Slovensku.

Autoři | Foto Jan Pelikán

Štítky Impra, divadlo, improvizace, Drážďany, představení, festival, herec, Česko, Slovensko, Hanny Firla, Ondřej Král, Jana Podlipná, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trio Impra excelovalo v Drážďanech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.