Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rekordní betlém v Jihočeském muzeu budou v adventním čase tvořit sami návštěvníci

Betlémy Zdeňka Manna a historické perličkové ozdoby ze sbírky Aleny Gondekové budou už v adventním čase k vidění v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Obě expozice potrvají až do 7. ledna nového roku. A chcete, aby měly České Budějovice svůj rekordní betlém? Zapojte se i vy, betlém budou tvořit sami návštěvníci. Advent přinese do muzea ale celou řadu dalších zajímavých akcí.

 „Betlémy v lahvích i na houbě choroš, vzácné perličkové ozdoby, jaké pamatují naše babičky, vánoční stromy ozdobené šikovnýma rukama jihočeských tvůrců, ale také pokus o rekord, ukázky lidových řemesel, workshopy, koncerty, divadla či tradiční zpívání koled s Jihočeským souborem písní a tanců Úsvit. Takové budou Vánoce v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích," říká garantka výstav a etnografka muzea Hana Soukupová.

Betlémy Zdeňka Manna

Zdeněk Mann se k vyřezávání betlémů dostal až kolem čtyřicítky. Inspirovaly jej krásné jesličky příbramských horníků, ale rozhodně se nedrží jen tradice. Své betlémy tvoří s nadhledem a láskyplným humorem a dovolí si do nich včlenit i nečekané scénky: najdete tu hlídané parkoviště s velbloudem a slonem, rozpustilou hospodskou společnost i pár mladých lidí v pevném objetí. Svéráznou kapitolou Mannovy tvorby jsou betlémy, které vkládá do lahví a uzavírá ozdobnými zátkami. Na budějovickou výstavu připravil také specialitu pro školní edukační programy – velký betlém, na který se děti mohou nejen podívat, ale také se ho dotknout a zblízka prozkoumat materiál i způsob zpracování.

Historické perličkové ozdoby ze sbírky Aleny Gondekové

Pro nostalgické návštěvníky je zajímavá i výstava historických perličkových ozdob ze sbírky Aleny Gondekové. Většina dekorací pochází z doby první republiky. Dozvíte se, jak se tyto ozdoby vyráběly, seznámíte se s jejich jednotlivými typy i s bohatou produkcí firmy Rautis z Poniklé, která na starou tradici navazuje. V současné době se dokonce uvažuje o zápisu této jedinečné výroby na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Vánoce v poli 1914 až 1918

Vánoce většina z nás vnímá jako období klidu, míru, rodinné soudržnosti, radostného rozjímání. Ale ne vždy tomu tak bylo, jako v případě nejrůznějších válečných konfliktů. A jedním z těch nejstrašlivějších byla první světová válka. Ovšem i zde na bojištích, ve vymrzlých zákopech, našla svůj domov trocha lidskosti a vnitřního duchovního usebrání. Tato menší výstava představí válečnou korespondenci rakousko-uherských vojáků na frontě během Vánoc a bude umístěna jako doplnění do stávající expozice v přízemí hlavní budovy – Vzpomínky na sočskou frontu. 

Vytvořte rekordní návštěvnický betlém přímo ve výstavním sále

Součástí letošní vánoční výstavy v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích je také pokus o stavbu největšího papírového betlému vytvořeného samotnými návštěvníky. Tento pokus je oficiálně zaregistrován u Agentury Dobrý den Pelhřimov. Zahrajte si na betlémáře a přineste si vlastní figurku do muzejního betléma. Můžete si nakreslit a vystřihnout postavičku, která bude zobrazovat buď vás, nebo někoho z vaší rodiny, dokonce i vašeho oblíbeného domácího mazlíčka. Fantazii se meze nekladou. Pokud si nepřinesete vlastní figurku, nevadí. Materiál k vytvoření a pokyny dostanete i přímo ve výstavním sále. Základ betléma je připraven a určitě vám bude povědomý, protože stáj se Svatou rodinou stojí v sousedství důvěrně známých staveb, jako je Černá věž, českobudějovická radnice nebo Jihočeské muzeum. 

Jak mají figurky vypadat? Na výrobu použijte pevnou čtvrtku. Dospělé postavičky by měly být vysoké patnáct centimetrů, děti a zvířátka poloviční. Nezapomeňte na dárek pro Ježíška. Figurky vybarvěte svou oblíbenou technikou a pečlivě vystřihněte. Místo kresleného obličeje můžete nalepit i malou fotografii. Aby byl rekord uznán, nezapomeňte svou postavičku na zadní straně podepsat a uvést místo, kde žijete. Pracovníci Jihočeského muzea vám pomohou vaši figurku umístit do betléma, kde zůstane až do konce vánoční výstavy. Materiál na upevnění bude k dispozici v sále. Staňte se součástí vánočního rekordu i vy a zapišme se společně do knihy rekordů. Čas máte až do středy 20. prosince do 10:00 hodin dopoledne, kdy se celý pokus uzavře a vyhodnotí komisařem Agentury Dobrý den.

Doprovodné akce

Ukázka lidových řemesel ve výstavním sále:

•  Sobota 2. prosince – Růžena Vinciková (obřadní mikulášské pečivo).
•  Středa 6. prosince – Jiří Honiss (podmalba na skle).
•  Sobota 9. prosince – Jitka Scheinpflugová (předení).
•  Středa 13. prosince – Miroslav Stecher (fanfrnochy).
•  Sobota 16. prosince – Jana Pulcová (vánoční drobnosti), Eva Drančáková (frivolitky).
•  Úterý 19. prosince – Andrea Vachová (chainmaille šperky).
•  Středa 20. prosince – Jiří Drhovský (lidové hračky), Ivana Stará (výrobky ze šustí).
•  Čtvrtek 21. prosince – Růžena Vinciková (obřadní vánoční pečivo).
•  Pátek 22. prosince – Alena Reindlová (malovaná keramika).

Workshopy a divadlo ve spolupráci se školami:

• Pondělí 11. prosince (9:00 – 14:00 hodin pro žáky a studenty; 14:00 – 17:00 hodin pro veřejnost): workshop zdobení vánočních perníků na všechny způsoby.
• Úterý 12. prosince (9:00 – 14:00 hodin pro žáky a studenty; 14:00 – 17:00 hodin pro veřejnost): vánoční aranžování, dekorace.
• Středa 13. prosince (během dne třikrát – 9:00, 10:30, 14:00 hodin): divadelní představení pro děti – pohádka Princezna na klíček.
• Čtvrtek 14. prosince (9:00 – 14:00 hodin pro žáky a studenty; 14:00 – 17:00 hodin pro veřejnost): workshop zdobení vánočních perníků na všechny způsoby.

Další doprovodné akce:

• Čtvrtek 7. prosince (18:30 hodin) - Vánoční folkový koncert v muzeu (kapely DRC a 4zdi).
• Pátek 8. prosince (17:00 hodin) - Perličkové vánoční ozdoby staré a nové s lektorkou Alenou Gondekovou (vánoční workshop pro veřejnost, vhodný pro dospělé).
• Čtvrtek 14. prosince (18:00 hodin) - Vánoční zpívání na schodech s Úsvitem (tradiční zpívání vánočních koled na schodech hlavní historické budovy muzea).
• Pátek 15. prosince (16:30 hodin) - Živý betlém ZŠ Dukelská (vánoční zpěvohra Půjdem spolu do Betléma od Přemysla Kočího).
• Pondělí 1. ledna 2018 (14:00 hodin) Novoroční koncert (tradiční koncert oslavující příchod nového roku).
• Zábavný vzdělávací program pro školy k vánočním výstavám.

Otevírací doba muzea během vánoční výstavy

Výstava je přístupná od 1. prosince do 7. ledna (úterý - neděle, svátky 9:00 - 17:30 hodin) s výjimkou Štědrého dne a Silvestra, kdy je otevírací doba Jihočeského muzea v Českých Budějovicích kratší:

  • Neděle 24. prosince (9:00 – 13:00 hodin)
  • Pondělí 25. prosince (9:00 – 17:30 hodin)
  • Úterý 26. prosince (9:00 – 17:30 hodin)
  • Neděle 31. prosince (9:00 – 13:00 hodin)
  • Pondělí 1. ledna 2018 (9:00 – 17:30 hodin)

Autoři

Štítky Vánoce, betlém, muzeum, rekord, výstava, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, koncert, České Budějovice, materiál, Hana Soukupová, první světová válka, Přemysl Kočí, silvestr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekordní betlém v Jihočeském muzeu budou v adventním čase tvořit sami návštěvníci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.