Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výročí konce druhé světové války připomene i několik tematických výstav

Dobové fotografie, dokumenty, vyhlášky a tak dále nabízí výstava s názvem Kapitoly z války 1939 - 1945, která je od začátku tohoto měsíce zpřístupněna v Muzeu středního Pootaví ve Strakonicích. Jak název napovídá, věnuje se 2. světové válce - přibližuje odboj, osvobození či holocaust ve spojení se Strakonickem.

Kromě vážné tématiky, jako je například transport smrti v Katovicích, ukazuje i tehdejší módu. Tato odbočka si dává za cíl alespoň menší odlehčení celé prohlídky.

Muzeum středního Pootaví se letošnímu kulatému výročí nevěnuje jako jediné. V Českém Krumlově se uskuteční rovnou dvě tematické výstavy. Bližší z nich bude slavnostně zahájena 1. května v Regionálním muzeum v rámci akce Kouzelný Krumlov. Název zní Reflexe II. světové války na Českokrumlovsku.

„Autorem výstavy je emeritní ředitel muzea Petr Jelínek. Textová část výstavy vychází z dobových kronikářských zápisů a spolu s množstvím dobových fotografií a trojrozměrných předmětů vytváří mozaiku událostí a lidských osudů, na které bychom neměli zapomínat,“ uvádí Filip Putschögl z oddělení kanceláře starosty.

Druhá výstava s názvem Svět očima Ruth Hálové bude zahájena o týden později - 7. května v českokrumlovské Synagoze. „Ruth Hálová je poslední žijící členkou původní židovské obce v Českém Krumlově a jednou z Wintonových dětí. Její životní příběh je spjatý s Českým Krumlovem a nese v sobě světla i stíny událostí 20. století. Svůj pohled na svět představí prostřednictvím obrazů,“ zmiňuje Filip Putschögl.

Stejný den bude také zahájena výstava s názvem Čs. vojáci na bojištích II. světové války v Muzeu Jindřichohradecka.

Foto: muzeumck.cz

Štítky výstavy, muzeum, 2. světová válka, historie, vzpomínky, Regionální muzeum, výstava, druhá světová válka, Strakonice, Český Krumlov, Ruth Hálová, Petr Jelínek, Katovice, Muzeum Jindřichohradecka, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výročí konce druhé světové války připomene i několik tematických výstav  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.