Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Šangri-la, tajemné místo blaženosti, najdete v Jihočeském muzeu

Středomoří si vymyslelo bájnou Atlantidu, křesťané posunuli ráj, který si zaslouží až po smrti, na nebesa, ale Himálaj ukrývá sen Šangri-la. Krajinu opojné blaženosti a věčného blahobytu ležící pod ledovým trůnem božstev. Objevit ji nyní můžete i v Českých Budějovicích.

Výstava Šangri-la Budějckou Drbnu okouzlila. Celé třetí patro muzea se proměnilo v orientální i horské země. Chvíli si připadáte jak na indickém tržišti, pak vás dostane atmosféra muslimské mešity a rozjímání nad vlastním životem vás nemine v poklidném Nepálu. Autentické nahrávky, nádherné fotky, videa a zajímavě vytvořené expozice vás nenechají ani na chvíli vydechnout.

Při vstupu na výstavu můžete vyznat úctu Dalajlámovi a přečíst si poutavé vyprávění o setkání autora výstavy, cestovatele Rudolfa  Švaříčka s duchovním vůdcem Tibetu. Naplněni pozitivním myšlením vstupujete do první části expozice. Indie, země, která se musí buď milovat, nebo nenávidět. Chaos, ruch, vůně, barvy a především živočišnost dýchá ze všech fotek, které zde s tradiční hudbou vytvářejí tu správnou živelnou atmosféru, kterou Indie nepochybně má.

Klid do duše vnese atmosféra další země, které se přezdívá Domov sněhu. Nepál vám spolu s královským Káthmándú otevře svou náruč a nechá vás nahlédnout mezi stovky zde žijících národností a kast. 

ČTĚTE TAKÉ: Výstava Šangri-la přenese do Himálaje. Otevřela ji bhútánská královna matka

Nejstarší duchovní proud, animismus, objevíte v další části expozice. Obyvatelé džungle uctívají vše na zemi jako živé. I věci mají svou duši. V houštinách zde objevíte tygra nebo hada.

Země, kam ještě nestihla dorazit globalizace, ještě existuje. Vy ji poznáte díky výstavě Šangri-la. Dračí země, tedy Bhútán, vás překvapí svou krásou.

Cestu do Tibetu podniknete i bez drahé letenky. Uvidíte zde buddhistické stúpy, vitríny uchovávající obřadní předměty a relikvie, stavení s autentickým nábytkem, kde můžete na chvíli spočinout a rozjímat.

Téměř závěrečná část výstavy je věnována peklu a ráji. Zamyslíte se zde nad vlastním životem. Kam budou směřovat vaše kroky? Je lepší skončit v pekle, nebo v ráji? Hřešit je přece božsky krásné.

Posledním místem, které navštívíte, je ledová jeskyně, kde zažijete chlad na vlastní kůži. Pod nehty se vám dostanou i velkoplošné fotografie z výstupu na Mount Everest.

Budějcká Drbna doporučuje nechat si na jednu z nejlepších výstav, jakou kdy Budějce hostily, alespoň dvě hodiny.

Výstavu bude možné navštívit až do konce roku 2015.

Šangri-la

Úterý, 12. května 2015, 16:29

Šangri-la
Šangri-la

Štítky výstava, muzeum, Himálaj, České Budějovice, Atlantida, Nepál, Indie, Tibet, Bhútán, Mount Everest, Káthmándú

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šangri-la, tajemné místo blaženosti, najdete v Jihočeském muzeu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.