Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Muzeum veteránů v Nové Bystřici - místo splněných snů

„Přijela jsem v cadillacu, s mlhou v očích z probdělých rán...“ To zpívala kdysi ve své písničce Pavlína Jíšová s Nezmary. Budějcká Drbna nepřijela do Nové Bystřice v cadillacu, ale mlhu v očích měla. Ovšem mlhu nadšení z toho, co viděla. Mohutné naleštěné blatníky, nablýskaný chrom, impozantní karoserie, loukoťová kola, dokonalé polstrování sedadel, vůně benzinu, oleje. První a největší muzeum amerických veteránů v Čechách je v Nové Bystřici.

Unikátní Muzeum veteránů, představující více než stoletý vývoj automobilismu, bylo otevřeno v bývalém areálu novobystřické textilní továrny. Industriální prostředí fabriky je dokonalým předváděcím salonem pro padesát jedinečných automobilových skvostů, z nichž většina patří majiteli soukromé sbírky, novobystřickému rodáku Pavlu Janoušovi, který otevření muzea považuje za splnění svého dávného snu. Splnil tak zároveň i sny příznivců a obdivovatelů veteránů, kteří si v muzeu připadají jako v sedmém nebi. A aby ne! Všichni čtyřkoloví krasavci jsou vystaveni v působivých kulisách – stará výrobní linka v továrně Ford, ulice a mrakodrapy Manhattanu, barevný svět hippies doby. A celý velký automobilový příběh je umocněn desítkami příběhů malých – u každého vozu je napsána jeho historie, komu patřil, k čemu byl využíván, kde byl nalezen. A tak jeden z vozů používala cukrářka k rozvážení sladkostí zákazníkům, jiným vozem farmář svážel úrodu z pole, dalším jezdil starosta města na reprezentativní vyjížďky. V dalším třeba jezdili slavní komici Laurel a Hardy.

Exponáty jsou rozděleny podle jednotlivých období. Nejpočetněji jsou zastoupeni veteráni předválečné éry. Hned ve vstupním prostoru návštěvníky nadchne nejstarší kus – Ford T z roku 1912, který byl upraven pro závody do vrchu. O několik metrů dál tvoří zajímavý kontrast k nablýskanému krasavci poněkud omšelý a zaprášený Dodge z roku 1917, který je vystavován tak, jak byl nalezen kdesi v americké stodole – tedy i s trsy slámy a sena na střeše a kapotě, se snesenými vajíčky na sedadle a se zrezivělým zemědělským nářadím na stupačce. Tak, jak ho zrovna farmář odložil. Iluze je naprosto dokonalá. V největším sále pak defilují skvosty let dvacátých a třicátých – Buicky, Dodge, Fordy, Chevrolety, Nashe, Studebakery a další. Veliký vývoj automobilového průmyslu dokumentují vozy v sále, který je věnován 50. a 60. létům. Nechybí ani expozice slavné éry let sedmdesátých – typické mohutné, dlouhé, nablýskané americké káry. V menších sálech jsou k vidění například Ford z roku 1926 v „odstrojeném“ stavu před rekonstrukcí nebo legendární a speciálně upravený DeLorean z filmu Návrat do budoucnosti.

Fascinující je také sál, který je věnován světovým automobilovým legendám a tedy i vývoji světového automobilismu. Vystavená auta víc než názorně dokumentují vývoj automobilové techniky i designu v jednotlivých zemích. Návštěvníci tak mají možnost vidět a srovnávat auta, která byla ve své době legendární - například Velorex, Cadillac, Moskvič, VW Brouk, Spartak, Ford Mustang, Rolls-Royce, Trabant, Mini Morris Mr. Beana nebo Citroen DS, kterým ve filmové sérii jezdil Fantomas. A zajímavou tečkou v závěru prohlídky je expozice historických hasičských stříkaček.

Všechny expozice jsou doplněny audiovizuální technikou, k dispozici je i kinosál, dětský koutek, kavárna. Ale i od lahodné kávy to stejně návštěvníky táhne zpátky do expozic – ještě jednou se podívat na toho úžasného Nashe, ještě jednou se dotknout volantu, ještě jednou se podívat na nápravu. Nadšení je prostě nadšení.

Veteran muzeum Nová Bystřice

Neděle, 19. července 2015, 15:43

Veteran muzeum Nová Bystřice
Veteran muzeum Nová Bystřice

Štítky muzeum, veterán, Nová Bystřice, Cadillac, Ford Motor Company, Pavlína Jíšová, Česko, Dodge, Chevrolet, Rolls-Royce, Trabant, Buick

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum veteránů v Nové Bystřici - místo splněných snů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.