Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O víkendu můžete využít reciproční vstupenku - na jeden vstup vás pustí do dvou památek

Památky znovuzrozené. Tak se jmenuje téma letošních Dnů evropského dědictví, které budou slavnostně zahájeny 5. září v Českém Krumlově. K akci se o víkendu připojí většina jihočeských památek, přičemž hrad Landštejn bude pokračovat i o týden později. Zámky v Českém Krumlově a Dačicích nabídnou speciální prohlídky až o víkendu příští týden.

Co můžete vidět? Pokud se chcete vypravit jen na jednu z památek, bude to volba těžká. Na druhou stranu o víkendu 5. a 6. září bude opět platit takzvaná reciproční vstupenka, takže by byla škoda navštívit jen jeden historický objekt. Co reciproční vstupenka znamená? Jednoduše řečeno - doložte na některé z památek pod NPÚ v Českých Budějovicích (nevztahuje se jen na Český Krumlov), že jste ten den už na jednom zámku či hradu byli, a máte vstupné zdarma. Na jednu vstupenku tak může navštívit například hrad Rožmberk a zámek Červenou Lhotu.

Detailní program

Hluboká nad Vltavou

V případě příznivého počasí budete moci navštívit vyhlídkovou věž. Za kolik? Zdarma!

Jindřichův Hradec

Zde můžete zdarma vyrazit rovnou na dvě místa. Lákadlem jistě budou sklepy pod Gotickým palácem. Za příznivého počasí bude zpřístupněna také Černá věž.

Užít si můžete i speciální prohlídky Španělského křídla, jehož součástí jsou Rytířský a Divadelní sál či třeba středověké interiéry soukromé kaple Jindřicha IV. Zde vstupné bude 40 korun.

Kratochvíle

Správa zámku nachystala takzvanou Grand prohlídku. Jedná se o standardní prohlídku, která je ale rozšířena o kostel Narození Panny Marie. Vstupné je v hodnotě hlavní prohlídkové trasy, tedy 100 korun, snížené 60 korun, rodinné 250 korun. V neděli je tato prohlídka možná až od 13 hodin, a to z důvodu poutní mše svaté. Ta se uskuteční od 9:30.

V neděli proběhne v zámecké zahradě jarmark s doprovodným programem, který zahrnuje střelbu z luku, ale také třeba naučnou bylinkovou stezku pro děti.

Landštejn

Jak již bylo řečeno, Landštejn bude v programu pokračovat i o víkendu 12. až 13. září. Co nabídne? Prohlídku běžně nepřístupných hradních sklepů a také výklad o osudu hradu v letech 1771 až 1990.

Nové Hrady

Sklepy hradu budou zpřístupněny i na hradě Nové Hrady.

Třeboň

Zámek v Třeboni otevře trasu C, která je běžně přístupná jen o letních prázdninách. Turisté tak uvidí třeba zámeckou konírnu nebo psí kuchyni.

Zlatá Koruna

Ve Zlaté Koruně si turisté užijí nově zrestaurovaný prostor - opatskou kapli. Během prací zde byly objeveny mimořádné nástěnné malby, z nichž nejcennější je středověká figurální malba sv. Václava. Vstupné zdarma.

Český Krumlov

Českokrumlovský zámek se připojí až 12. a 13. září. Otevřen a zdarma zpřístupněn bude letohrádek Bellarie v Horní zahradě. Zdarma bude také nová expozice Konírny, která se nachází na pátém zámeckém nádvoří. V 11 a 13:30 se zde budou také konat komentované prohlídky, které povede jedna z kurátorek expozice - Kateřina Cichrová. Zde neplatí reciproční vstupenka!

Dačice

I Dačice se připojí až 12. a 13. září. Turisté se mohou těšit na netradiční prohlídky, které povede Jan Mikeš. Časy - v 10:30 a 13:30.

Reciproční vstupenku můžete o nadcházejícím víkendu dále uplatnit na Červené Lhotě, Rožmberku, ve Vimperku či Zvíkově.

Autoři | Foto Karel Jakubec/cs.wikipedia.org

Štítky vstupenka, hrad, Český Krumlov, Dačice, Landštejn, Dny evropského dědictví, zámek, Hrad Rožmberk, Zámek Červená Lhota, Svátek Narození Panny Marie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frodo kocour

Jindřichův Hradec neměl chybu, zajímavý výklad o španělském křídle, sklepy sice nikoli gotické (to jen jejich úplně zadní část) ale spíše renezanční (podle cihel) i počasí docela fajn. K tomu černá kuchyně a věž, co víc si přát :-) snad jen návštěvu "v podhradí" v likérce u Hillsů (tu jsem stihl také) a nákup něčeho na vylepšení pošmourných dní v zimě.

Sobota, 5. září 2015, 17:00Odpovědět

O víkendu můžete využít reciproční vstupenku - na jeden vstup vás pustí do dvou památek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.