Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

První vrchol jazzové sezony v Budějcích přijde už dnes

Říjen je tradičním měsícem, kdy klubové scény zažívají muzikantské hody. I nebývale bohatá jazzová sezona Budějc je v plném proudu a právě dnes přijde jeden ze dvou hudebních vrcholů celého podzimu - Mina Agossi Quartet z Francie. Zpěvačka, původem z afrického Beninu, kterou lze s trochou nadsázky nazvat Björk jazzové hudby, má za sebou 6 alb a jednu vlastní operu pro Lyon Opera.

Jazz pro Minu Agossi znamená svobodu, a tak se brání řadit se k jednomu stylu. Nechce svou hudbu ničím limitovat, odmítá konvence a jejím jazzem se prolíná Afrika, rock, soul i blues. V malém nástrojovém obsazení využívá svého hlasu též jako dalšího nástroje, imitace freejazzových saxofonových sól, scratching, sóla elektrických kytar. Hlásí se k odkazu Billie Holiday, ale jedním dechem dodává, jak hodně ji ovlivnil Jimi Hendrix. Na jejích albech i živých koncertech najdete autorské skladby, ale i úpravy slavných skladeb, např. 1983 (A Merman I Should Turn to Be) od Jimiho Hendrixe a Money od Pink Floyd.

Mina Agossi již byla hostem letního festivalu na náměstí Přemysla Otakara II. v roce 2011 jako headliner tohoto ročníku spolu s Erikem Truffazem, ale vůbec její první koncert v Čechách se uskutečnil v roce 2009 na Jazzových dnech v bývalé budějcké Bazilice, kde celý festival zakončovala. Všechny její koncerty měly fantastický úspěch.

Letošní jazzový podzim v budějckém klubu Higway 61 je opravdu nebývale „našlapaný“. Sezonu odstartoval sólovým koncertem Marián Varga, tradiční jazzovou party rozehráli v říjnu Laco Deczi i brazilský kytarista Adriano Trindade. Z podzimního programu pro vás máme další tipy: 28. října - Shauli Einav (izraelský saxofonista hrající i s Avishai Cohenem), 4. listopadu - Special Providence (to nej z maďarského fusion a jazzrocku, a to bez přehánění) a 24. listopadu další megakoncert - Bill Evans / M. Patches Stewart / AMC Trio - držitel Grammy a pravá ruka Milese Davise na klubovém podiu.

Koncert Mina Agossi Quartet začíná dnes v klubu Highway 61 od 20 hodin (nekuřácký večer)! Vstupenky v ceně 200 korun jsou v prodeji v klubu Highway 61 a v síti www.cbsystem.cz.

Tisková zpráva

Štítky České Budějovice, koncert, Björk, Francie, Benin, Lyon, Jimi Hendrix, Billie Holiday, Afrika, Miles Davis, Bill Evans, Erik Truffaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První vrchol jazzové sezony v Budějcích přijde už dnes  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.