Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vše je jednou poprvé. I uvedení Kreutzerovy sonáty v Čechách

Druhé premiéry, kterou letošní sezonu uvádí Jihočeské divadlo, se zhostili slovenský režisér Lukáš Brutovský a dramaturg Miro Dacho. Diváci se mohou těšit na neobvyklé upravení Studiové scény Na Půdě a na rozhodně poutavé téma, které řeší mužsko-ženské vztahy.

„Hra je poprvé, když nebudeme počítat jedno taneční divadlo, uváděna na prknech, které znamenají svět, jak v České republice, tak i na Slovensku,“ řekl slovenský dramaturg Miro Dacho. Kreutzerovy sonáty se ujal režisér Lukáš Brutovský, který na sebe spolu s Mirem Dachem upozornil již minulý rok originální interpretací Maryši v brněnském HaDivadle.

Kreutzerova sonáta patří k Tolstého „sexuálním“ novelám z roku 1890, která v té době byla soudně pronásledována. „Jde o studii mužsko-ženských vztahů, kdy vychází Tolstoj z vlastní životní zkušenosti. Na manželství pohlíží jako na ‚uzákoněnou prostituci‘. Jde o zpověď muže, který zabil svoji ženu, ale jeho čin není obyčejnou vraždou, ale výsledkem obecně patologického vztahu muže a ženy,“ konstatoval Lukáš Brutovský.

Premiéra premiér se odehraje ve Studiové scéně Na Půdě, která je kvůli hře speciálně scénicky upravena. „Děj se odehrává v nahrávacím studiu, které se nám podařilo autenticky ztvárnit. Dokonce jsme snížili i stropy, takže má divák opravdu pocit, že se ocitl v opravdovém studiu. V inscenaci neproběhne žádná reprodukovaná hudba. Celou hudební složku obstarávají herci na torza dvou klavírů,“ doplnil Lukáš Brutovský.

Komorní hra čítá pouze čtyři herce. Těšit se diváci mohou na novou tvář činoherního souboru Jihočeského divadla Michaela Vykuse. „Je to zde mé první zkoušení a druhá hra, ve které mě diváci mohou vidět. Jsem za tuto roli moc rád, protože jsem si již dlouho chtěl zahrát na komorní scéně něco vážného, ale v Mostě se takovéto hry hrály pouze dvakrát do roka a já v nich nikdy neúčinkoval.“

Mužskou stránku dále ztvární herci Tomáš Drápela a Pavel Oubram. Něžné pohlaví bude mít na starosti Tereza Vítů.

Premiéra divadelní hry se odehraje 23. října. Reprízy jsou pro letošní rok naplánované na 4. a 14. listopadu, 8. a 16. prosince.

Štítky Česko, vztah, Jihočeské divadlo, herec, HaDivadlo, Slovensko, Tereza Vítů, režisér, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vše je jednou poprvé. I uvedení Kreutzerovy sonáty v Čechách  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.