Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Originální projekt Budějovice sobě: Rozhodněte o skladbě, kterou vám zahraje 28 žánrově rozmanitých uskupení

Budějovičtí muzikanti a divadelníci vždy dokazovali, že patří mezi národní špičku. Své kvality napříč žánry představí soubory, v adventním čase i na náměstí Přemysla Otakara II, v rámci projektu Budějovice sobě. „Pojďme být pyšní na lidi, kteří dělají dobré jméno městu s tradicí 750ti let. Do tradičního programu adventu jsme tak zařadili celou řadu muzikantů a divadelníků, kteří ve svém žánru leccos dokázali a znají je po celé naší zemi a mnohdy i dál", uvádějí organizátoři a dodávají: „Vzdáváme jim tímto hold a představujeme je v komplexnějším pojetí."

Projekt Budějovice sobě je festival muzikantů a divadelníků, kteří pocházejí z Budějovic, ale svou hudební produkcí dávno překročili stín krajského města. „Vybrali jsme zástupce všech žánrů a stylů a oslovili velkou spoustu muzikantů. Ne všichni mohli naše pozvání přijmout, někteří nám z časových, zdravotních, či jiných důvodů dali košem, ale přesto je skládačka programu pestrá a perfektně obsazená," zmínil David Kovařík z organizačního týmu.

Projekt je zařazen do adventního času a umocňuje tak náladu Budějovického Adventu, jehož technické zázemí a silný potenciál mediální propagace, naplno využívá. 

Budějovice sobě, ale nejsou jen obyčejnou přehlídkou místních kapel, muzikantů a divadelníků. Projekt je vyloženě speciální a podílet se na něm může kdokoliv z vás! Každý z účinkujících totiž zahraje, kromě toho nejlepšího z vlastního repertoáru, píseň která bude společná pro všechny. Tuto společnou píseň dostanou všichni za úkol zahrát a zaranžovat ve stylu a žánru, který reprezentují.

Společnou píseň vyberou sami Budějčáci, tedy i vy, čtenáři Budějcké Drbny!

„V týdnu od 9. do 15. listopadu nám na náš web můžete posílat návrhy písní, které se nějakým způsobem pojí s Českými Budějovicemi. Třeba je slovo Budějovice v písni obsaženo, třeba tato píseň zazněla na nějaké významné akci v našem městě, třeba si ji všichni Budějovičáci zpívali v osmašedesátém. Z těchto písní vybereme deset zástupců a pošleme je do finálového hlasování," popisují organizátoři. David Kovařík dodává, že se klidně může stát, že lidé vyberou píseň z repertoáru některé místní známé hudební osobnosti. „Třeba Petra Koláře nebo Marty Kubišové. Když si to společně odhlasujeme, může to tak být. Vítězná skladba třeba nebude přímo o Budějovicích, ale nějakým způsobem k nim bude patřit."

Co dále? „V týdnu od 16. do 22. listopadu bude na našich spřátelených médiích – tedy Hitrádiu Faktor, Budějcké Drbně a regionální Mladé Frontě DNES, spuštěno hlasování, kde čtenáři a posluchači, vyberou vítěznou skladbu. Tu pak předáme vystupujícím a požádáme je, aby skladbu nacvičili ve svém žánru a na akci Budějce sobě zahráli."

Tato myšlenka je bezesporu opravdu zajímavá! Budějčáci si díky projektu vychutnají jednu známou skladbu ve 28 různých podáních (tolik bude vystupujících uskupení). Od rocku po folk. „Bude to nadstavba, kdy všichni vystupující budou mít jeden cíl - celý projekt propojit společnou písní ," řekl David Kovařík.

Živé koncerty se uskuteční v termínu od 29. listopadu do 20. prosince. Kromě zmíněných kapel vystoupí také šest divadel. 
A na co konkrétně se můžete těšit? Například na Pavla Šporcla (28. listopadu), Epydemyi (1. prosince), Bedrník (10. prosince) Oceán (10. prosince) či Heband (11. prosince). Z divadel: Víťa Marčík, Divadlo Vojty Vrtka, Studio dell´arte, Téměř divadelní společnost, Divadlo potulného čajovníka, Divadlo Viďadlo.

„Někdo může mít pocit, že v programu někdo chybí, ale to je dáno tím, že ne na vše máme rozpočet a ne všem jsme se strefili správným termínem do jeho kalendáře. Určitě jsme chtěli oslovit paní Martu Kubišovou, ale bohužel máme zprávy, že je vážně nemocná. Přesto si myslíme, že kvalitních vystupujících bude na projektu Budějovice sobě dostatek. Mezi nejzajímavější vystoupení určitě bude patřit koncert Pavla Šporcla, který bude součástí zahájení Budějovického adventu. Dále zmiňme například Heband či Rozkrock. Mohu říct, že dobře obsazený máme žánr folk, ve kterém nechybí žádný místní výrazný soubor," dodává David Kovařík.

Web: http://www.budejovicesobe.cz/

Štítky advent, budějovice sobě, david kovařík, oceán, šporcl, České Budějovice, projekt, divadelní herec, divadlo, Marta Kubišová, Pavel Šporcl, Drbna.cz, Petr Kolář, Víťa Marčík, Mladá fronta DNES, styl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Originální projekt Budějovice sobě: Rozhodněte o skladbě, kterou vám zahraje 28 žánrově rozmanitých uskupení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.