Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

A je tu po roce výstava ovoce

Jako každý rok, i letos se koná regionální výstava ovoce, kterou tradičně pořádá Střední odborná škola veterinární, mechanizační a zahradnická a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky České Budějovice (prostě „zemědělka“). Už 12. ročník výstavy začal v pátek 14. října a potrvá do 18.října 2011.

Na výstavě  představují pěstitelé plody své celoroční práce. Návštěvníci uvidí nejkrásnější jablka, hrušky, švestky, ale i ořechy a další ovoce mnoha odrůd z produkce nejen jihočeských ovocnářů.Velmi cennou součástí výstavy je expozice starých odrůd jablek, které byly v Čechách pěstovány v uplynulých desetiletích – například odrůdu Čistecké, Matčino nebo Coxova reneta. Přímo v prostoru výstavy jsou návštěvníkům k dispozici odborníci v oboru ovocné pomologi, kteří pomohou zájemcům určit donesená jablka a hrušky.

Kromě ovoce je na výstavě také expozice včelařství, ukázky včelařských pomůcek a samozřejmě nabídka medu. Své aranžerské a floristické znalosti a dovednosti, získané pečlivým studiem a pilnou praxí :-)  představují studenti zahradnického oboru, kteří na výstavu připravili dekorativní výzdobu a vkusné květinové aranže. A schopnosti hudební, pěvecké i dramatické předvedli studenti v úvodní slavnostní zahajovací části výstavy, pro kterou měli připravený zajímavý program. Ve 11.30.hodin při  slavnostní imatrikulaci studentů prvních ročníků uvedli „prváky“ do školního a studentského života  zkušení mazáci – studenti 4. ročníků.
Výstava svou tradicí, rozsahem i významem přesahuje regionální rozměr a její součástí je v posledních letech i účast ovocnářů ze zahraničí, zejména z Rakouska a Německa, v rámci partnerské spolupráce. Na programu výstavy jsou i odborné semináře a setkání zástupců ovocnářských a pěstitelských spolků, zahrádkářů, zástupců Agrární komory a JČU a představitelů regionálního politického života.

     Nejen výstavou pátek 14. října „zemědělka“ žila. Ve škole  současně probíhal také  Den otevřených dveří. Dveře se otevřely dokořán všem zájemcům o studium, rodičům, absolventům a široké veřejnosti. Všichni měli možnost  shlédnout celý areál školy a seznámit se s výukou na jednotlivých oborech – veterinářství, zahradnictví, zemědělská mechanizace a služby
výpočetní technika a služby a dopravní a servisní služby. Seznámení ovšem nenabídlo pouze obvyklou prohlídku učeben a prostor pro praxi, laboratoří, dílen a skleníků nebo nahlédnutí do učebnic, ale představilo jednotlivé obory atraktivními ukázkami:  agility psů, jízdy traktorem a kombajnem, jízda na koni, ochutnávka medu, soutěže v nejrůznějších dovednostech, jízdy zručnosti na motokárách a další. Velký zájem byl o ustájená zvířata, o která se starají studenti v rámci veterinární praxe. Celý areál školy byl vyzdoben zajímavými  přírodními podzimními aranžmá od studentů zahradnictví.

Hlavně pátek 14. října tedy byl v „zemědělce“ pěkně živý a nepochybně si ho užili jak studenti a profesoři, tak návštěvníci.
      
Autor: Piškotová, externí drbna Budějcký Drbny

Štítky výstava, ovoce, Střední odborná škola veterinární, jablko, České Budějovice, Česko, Agrární komora České republiky, Německo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

A je tu po roce výstava ovoce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.