Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budějčáci poděkovali Moraně za mírnou zimu a s velkým nadšením ji vhodili do řeky

„Hola, hola, hola hej, jaro přijdi k nám,“ rozléhalo se v neděli odpoledne centrem Budějc. Tradiční akce Vynášení Morany, kterou pořádá ve spolupráci s městem Občanské sdružení Tvor, přilákala stovku lidí, hlavně dětí, kteří si ji nejvíce užívaly.

Téměř tradičně na vynášení královny zimy z města bývá nepříznivé počasí. A ani letos tomu nebylo jinak. Budějcké Drbně mrzly prsty při focení a bylo jí líto dětí z Párováčku, které při každém zastavení sundávaly bundy, aby při tančení a zpívání byly vidět krásné kroje, které měly na sobě.

„Zima je veliká, ale hrát se při tom dá. Jen nám tedy mrznou trochu ruce i nohy, ale akci si i tak užíváme. Je to krásná tradice, jsme rády, že nás z Párováčku vybraly, abychom tu hrály na housle,“ řekly hudebnice Kristýna Jenčová a Anna Čápová.

Za doprovodu bubeníků, kteří si říkají Ležatá osmička, se se zastavením na Piaristickém náměstí, náměstí Přemysla Otakara II., před radnicí a na nábřeží, došlo až ke Kulturnímu domu Slavie, kde byla Morana zapálena a vhozena do Malše.

Poté na vůz upevnil Jakub Vavřina, komentátor a průvodce celé akce, líto, jakožto symbol jara a zbytek průvodu ho opět odvezl zpátky ke Galerii Pod kamennou žábou, kde bylo symbolicky uloženo.

Vynášení Morany 2015

Pondělí, 23. března 2015, 15:59

Vynášení Morany
Vynášení Morany

Štítky vynášení Morany, zima, řeka, Malše, oheň, postava, Morana, České Budějovice, Přemysl Otakar II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčáci poděkovali Moraně za mírnou zimu a s velkým nadšením ji vhodili do řeky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.