Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Budějce budou od soboty hostit Dny slovenské kultury

Téměř dvě desítky pořadů nabídne 14. ročník Dnů slovenské kultury v Českých Budějovicích, který začne tuto sobotu a potrvá celý týden. Sjedou se na něj slovenští výtvarníci, herci, hudebníci i spisovatelé.

Už tradičně mohou návštěvníci zavítat na módní přehlídku, budou oblíbené Haluškové preteky a také Dny slovenské kuchyně. Děti se mohou učit slovensky při interpretaci pohádek.

„Město na projekt uvolnilo 270 tisíc korun, tedy stejně jako vloni, zapojí se do něj 23 subjektů, třeba Slovenský institut, Slovensko-český klub, klub Slovenských dotyků i Světové sdružení Slováků,“ řekla náměstkyně primátora Ivana Popelová (HOPB).

Dny oficiálně zahájí v pondělí odpoledne otevření výstavy agro-kulturní skupiny PRA-SA-TA s názvem Zatluč, přibij, nesvařuj. O společném projektu se čtveřice výtvarníků podle kurátorky zásadně nevyjadřuje a drží ho v tajnosti do poslední chvíle.

Jednoho z výtvarníků, Viktora Paluše, v Českých Budějovicích už znají. Jeho pětimetrová chobotnice Eliška se v rámci projektu Umění ve městě v létě usadila ve slepém rameni řeky Malše.

Ještě týž večer v Café Klubu Slavie herečka Andrea Kerestešová zahájí výstavu svých fotografii. Další výstava fotografií začne v Galerii nahoře v DK Metropol v úterý, představí se na ní jedenáct studentů Ateliéru kreativní fotografie Mira Švolíka. V úterý večer se v klubu Kredance uskuteční vernisáž fotografií Zuzany Pustalové.

Slovenské filmy uvidí diváci tři. Konfident/eŠteBák a Jánošík se budou promítat v kině Kotva, Fedor Gál a Martin Hanzlíček přijedou ve středu uvést do Kredance dokument Natálka. Divadla jsou na programu dvě, a to Muži odcházejí, ženy přežijí s Annou Šiškovou a dvojjazyčné loutkové pohádky pro nejmenší děti v klubu Horká vana.

Na tradiční setkání spisovatelů přijedou Jozef Leikert a Miroslava Vallová. Z hudebníků budou Slováky v Českých Budějovicích zastupovat Peter Lipa Band v klubu Highway 61 a Lidová hudba bratrů Wimmerů, která bude vyhrávat v Masných krámech a také při haluškových závodech.

Hned osm ateliérů se tentokrát představí na módní přehlídce 20. února v Kulturním domě Slavie - Viva CZ-SK Alter Nativa! Slovenské menu pak připraví v pěti vyhlášených restauracích, a to v Masných krámech, hotelu Budweis, v Clarionu, v Grand hotelu Zvon a v restauraci Metropol.

Zdroj: ČTK

Štítky Dny slovenské kultury, České Budějovice, kultura, projekt, Slovenský institut, Občané pro Budějovice, Andrea Růžičková, Anna Šišková, Fedor Gál, Jozef Leikert, Miro Švolík, módní přehlídka, herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce budou od soboty hostit Dny slovenské kultury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.