Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějcké multikino dnes slaví kulaté jubileum

Přesně před deseti lety bylo v Českých Budějovicích otevřeno multikino CineStar. Tato společnost otevřela první zařízení tohoto druhu už během roku 2001 v Hradci Králové a Ostravě. České Budějovice tedy byly třetí v pořadí.

Dnes vlastní CineStar v České republice jedenáct multikin, z toho dvě jsou pražská. Celkově disponuje 83 kinosály, 14 698 sedadly a umožňuje odehrát až 350 filmových představení za jediný den.

Vraťme se ale zpátky na jih Čech. Od 21. března 2001 do konce února letošního roku navštívilo českobudějovické multikino celkem 3 417 013 diváků, na jedné sedačce se tak vystřídalo 2 440 diváků.

Deset filmových hitů uplynulých deseti let

  film počet diváků počet představení
1. Avatar (3D i filmová verze) 47 288 431
2. Ženy v pokušení 39 824 519
3. Vratné lahve 39 592 498
4. Líbáš jako bůh 36 426 485
5. Bathory 31 652 323
6. Rafťáci 30 947 409
7. Snowboarďáci 30 635 302
8. Muži v pokušení 29 210 514
9. Kajínek 28 081 300
10. Pupendo 27 114 395

S mimořádným diváckým ohlasem se v loňském roce setkal film Lidice režiséra Petra Nikolajeva. Přes vážnost tématu tento snímek vidělo 16 519 diváků.

„Z tohoto přehledu vyplývá, že jihočeský divák preferuje české filmy, což už dobře vědí i domácí filmoví tvůrci, proto také často představují místnímu publiku své filmy v předpremiéře. Připomeňme režiséra Jana Hřebejka s Pupendem, Jiří Menzela a jeho zatím poslední film Obsluhoval jsem anglického krále, jehož uvedení na konci roku 2006 se stalo mimořádnou společenskou akcí, otec a syn Svěrákovi zase přijeli s Vratnými lahvemi a Zdeněk Troška tradičně představuje své novinky nejdříve jihočeským divákům,“shrnula privilegia budějcké pobočky CineStaru její generální manažerka Svatava Kopečková.

3D v Budějcích

Do multikina Cinestar v Českých Budějovicích dorazila nová technologie trojrozměrné projekce v červenci 2009. Prvním filmem, který mohli jihočeští diváci spatřit s pomocí speciálních brýlí, byl rodinný snímek Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů, který vidělo celkem 24 855 diváků a stal se tak prázdninovým hitem.

  „Celý rok 2011 byl ve znamení kompletní digitalizace všech osmi sálů multikina, od podzimu loňského roku jsou všechny sály vybaveny digitální technologií, ve 3D formátu lze promítat na třech sálech pro 772 diváků. Sály 1 a 2 jsou vybaveny technikou Master Image s pasivními brýlemi, sál číslo 4 disponuje technologií X-Pand s aktivními brýlemi. Ostatní sály již promítají digitálně, bez použití brýlí, ve formátu 2D,“popsala technickou vybavenost kina Svatava Kopečková a dodala: „Pro diváka to znamená obraz v dokonalé kvalitě s perfektním zvukem. Klasické promítačky na 35 mm filmy ještě v promítací kabině zůstaly, takže lze ještě promítat starší tituly.“

Co nového diváci uvidí?

V letošním roce jsou v CineStaru mimo jiné očekávány premiéry filmů Vrásky z lásky (duben), Líbáš jako ďábel, Muži v černém 3 (oba květen), Doba ledová 4: Země v pohybu (červen), Madagaskar 3, Amazing Spider-Man (oba červenec), Kozí příběh se sýrem (srpen), Twilight Sága: Rozbřesk, 2. část (listopad) či Hobit (prosinec).

Velký zájem určitě bude o předpremiéru horké novinky nejen pro fotbalové fandy – film Okresní přebor. Ta se uskuteční už tuto neděli od 18.30 hodin a dorazí na ni herci David Novotný, Václav Neužil a Ladislav Hampl, kteří budou po skončení promítání besedovat s diváky. „Na tuto předpremiéru je pozván také fotbalový klub ze Zlaté Koruny, který hraje okresní přebor,“ dodala manažerka Svatava Kopečková.

Ve dnech 6. a 7. dubna se navíc v budějckém multikině uskuteční Febiofest 2012, každou druhou středu v měsíci budou pokračovat i tradiční Dámské jízdy. Jako narozeninový bonus připravilo na dnešní narozeninový den kino akci, díky které si budete moci zakoupit vstupenku na všechna středeční představení o 10 korun levněji.

Štítky film, České Budějovice, Cinestar, představení, brýle, Ostrava, Hradec Králové, Česko, Avatar, Pupendo, Jiří Menzel, Jan Hřebejk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcké multikino dnes slaví kulaté jubileum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.