Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Budějovické náměstí se již počtvrté promění v galerii pod širým nebem

České Budějovice od 7. června hostí již 4. ročník výstavy Umění ve městě. Svá díla na budějovickém náměstí vystaví autoři Lukáš Rais, Michal Trpák, Jakub Flejšar, Michal Gabriel a Tomáš Medek. Součástí letošní výstavy se stala i socha Jiřího Davida, se kterou krajskou metropoli oslovila firma Vodafone.

Vernisáž výstavy se koná 7. června v 19 hodin, stejně jako v loňském roce na ní vystoupí také hudebník Jakub Šafr a Swing trio Avalon. Monumentální sochařské objekty si obyvatelé krajské metropole i další návštěvníci města mohou na budějovickém náměstí Přemysla Otakara II. a v přilehlých lokalitách prohlédnout až do 5. září. 

Pražský výtvarník Michal Trpák se v letošním roce představí s objektem Stádium Fascinace, sousoším zamilovaných lamp, které ale evokuje i propletené figury v objetí, nebo strukturu DNA. V protějším rohu náměstí bude umístěna práce Lukáše Raise. Umělec pracoval s kovem, který se proplétá a ohýbá, jako by byl pružným lanem. Autor vystavuje tento objekt bez názvu, každý divák si tak může vytvořit k této soše svůj příběh.

Na Černé věži má své místo druhé dílo Michala Trpáka. Monumentální zlatá moucha s názvem „Co je štěstí?“.  Umělec se inspiroval básní od Milana Hejduka, ale také samotným hmyzem. Moucha, tak malá, neužitečná a otravná, se přesto může zdát krásná, pokud na ni nahlédneme optikou mikroskopu. Tento fascinující biologický stroj nejsme v běžném světě schopni okem detailně vnímat.

Další z výtvarníků, brněnský autor Tomáš Medek, oživí Piaristické náměstí svoji strukturou z oceli, kdy si hraje s tvarem mandarinky a banánu. Toto sousoší, částečně symbolicky umístěné v místě konání pravidelných trhů, vybízí k dialogu mezi místem i samotnými trhovci.

Na nábřeží Malše, u vchodu do Biskupské zahrady, má své místo na lavičce zadumaná socha Jakuba Flejšara s názvem Sedící. Ocelová figura vybízí k přisednutí a rozjímání … Z lavičky je možné sledovat rozvíjející se příběh na druhé straně řeky, který vytvořil brněnský umělec Michal Gabriel. Jeho socha Jezdec svobodně se prohánějící po Sokolském ostrově, spolu s červenými koňmi, unáší diváka do jiné reality a rozvíjí nové obzory místa i mysl diváka. 

Posledním objektem, umístěným na Senovážném náměstí, je Klíčová socha Jiřího Davida. Tento objekt je putovní, poprvé se představil v Praze u příležitosti 20. výročí Sametové revoluce.  

Autor: Olga Píšová

Štítky socha, Michal Trpák, Jiří David, Michal Gabriel, Tomáš Medek, Lukáš Rais, České Budějovice, výstava, Vodafone, umění, galerie, Milan Hejduk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovické náměstí se již počtvrté promění v galerii pod širým nebem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.