Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Černá Věž přivítá neprofesionální filmy a pomůže Světlušce

Amatérští filmoví tvůrci z celé ČR obracejí svou pozornost do Českých Budějovic, kde mají možnost ukázat veřejnosti svá díla, a zároveň zaujmout odbornou porotu. Festival ČERNÁ VĚŽ, pořádaný skupinou mladých nadšenců, připravil nevšední filmovou podívanou. Ve třech pásmech od 24. – 26. listopadu je k vidění na 50 filmů, které v kinech nenajdete.

Každá koruna ze vstupného putuje Centru Světluška pro středně a těžce postižené děti. Rezervace již běží, tak neváhejte.

Čtyři studenti z Českých Budějovic se rozhodli obohatit českobudějovickou kulturní scénu o nevšední filmový zážitek. Na festival ČERNÁ VĚŽ se přihlásilo 100 amatérských filmů a festival se tak již při svém prvním ročníku zařadil mezi největší přehlídky neprofesionálních filmů v České republice.

FAFFestival se uskuteční v Divadle U Kapličky v Husově ulici a jeho náplní jsou tři dvouhodinová promítací pásma prezentující amatérské filmy různých žánrů, od romance, přes drama až po horor. Realizační tým musel zhlédnout všech sto přihlášených filmů a vybrat z nich zhruba padesát, které budou na festivalu promítány. A v první řadě musel nominovat deset filmů, které již drží v rukou odborná porota a rozhoduje o tom, kdo si odnese ceny v jednotlivých kategoriích.

V porotě zasedl Jakub Hussar, režisér a vítěz prvního ročníku Noci filmových nadějí na TV Nova, Luděk Šindelář, divadelní a filmový herec, Ondřej Vosmík, recenzent a redaktor, Vera Yakimová, pedagog estetiky filmu na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity a Milan Pleva, hlavní organizátor festivalu. Porota rozhoduje o vítězích v kategorii nejlepší malý film, nejlepší velký film, herecké výkony, scénář a produkce. Poslední kategorie – cena diváků – zůstává, jak již název napovídá, v rukou návštěvníku festivalu, který o nejlepším diváckém filmu budou hlasovat v průběhu promítacích pásem.

Završením Festivalu Černá věž je filmově/divadelní Galavečer vítězů, na kterém budou předány ceny vítězným autorům. Na diváky čeká doprovodný program, nominovaní autoři, kteří se sjedou z různých koutů republiky, to nejlepší i nejhorší co bylo na festivalu k vidění a moderátorské duo Adam Balažovič a Tomáš Plhoň z Arte della Tlampač.

Festival je charitativní a veškerý výtěžek ze vstupného putuje dětskému Centru Světluška v Českých Budějovicích, které se stará o děti a mládež od 1 do 26 let se středně těžkým a těžkým mentálním postižením či se středně těžkým a těžkým kombinovaným postižením (www.svetluska.info). Diváci budou mít možnost přispět do připravené kasičky i nad rámec vstupného, které činí od 50 do 70 Kč podle zvoleného pásma. Rezervace vstupenek je již možná prostřednictvím CB systému, odkaz na rezervaci vstupenek a další informace k festivalu na www.festivalcernavez.cz. Festival je financován díky projektu Think Big z Nadace O2.

Autor: Milan Pleva, hlavní organizátor FAF ČERNÁ VĚŽ

Štítky film, festival, České Budějovice, Česko, kino, Černá věž, Arte della Tlampač, Filozofická fakulta Jihočeské univerzity, porota, TV Nova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Černá Věž přivítá neprofesionální filmy a pomůže Světlušce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.