Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Cestovatelé představili Namibii, nejafričtější zemi Afriky

Zatímco na Sokolském ostrově před týdnem dováděli studenti, v Horké Vaně se odehrával další z tematických večerů uváděných Janem Cempírkem. Řeč byla o dalším africkém státě, kouzelné Namibii.

Hostem, který nám o této ´africké zemi pro začátečníky´ povyprávěl, byl Jarda Michal, ředitel cestovní kanceláře, která jihočeské dobrodruhy vozí hotelbusy téměř po celém světě. Minule jsme se setkali s Bobem Stupkou, který nám zarytě vyprávěl o zážitcích s Marokem, nyní jsme napjatě a opět s velkým veselím poslouchali Jardu Michala, který stejně nadšeně vyprávěl o Namibii.

Jarda Michal bavil příchozí posluchače nejenom vtipným komentováním pouštěných videí, ale také historkami a zážitky z cestování po Namibii. Dozvěděli jsme se, že tato země je ze všech afrických zemí nejafričtější. Proč? Je plná nádherné fauny, flóry, nerostného bohatství a milých domorodců.

Viděli jsme videa z Národního parku Etoscha, kde je možné pozorovat volně žijící zvěř jen pár metrů od auta. Byli jsme svědky události, která se jen tak nevidí, a to lvice na lovu. Dívali jsme se na dovádějící slony, lvy a hrochy. „Hroch má jemnou kůži, proto je furt ve vodě, aby se nespálil. Tam je to taková nádhera, že sedíte v autě a čučíte, ani nefotíte, užíváte si ten neopakovatelný prožitek,“ vyprávěl Jarda Michal.

Dále jsme se podívali za kmenem Himba, červenými lidmi, kteří na sebe natírají červenou hlinku se sádlem, aby se uchránili před sluncem. „Ženy mají krásnou hladkou pleť, a přestože se nemyjí, mají svou příjemnou specifickou vůni. Voní jako klobásy. Místo mytí se vykuřují kořínky,“ poutavě popisoval Michal a jeden z účastníků jejich zájezdu po Namibii směle přitakával.

„Nebojte se Afriky, všude se domluvíte anglicky,“ láká Jarda Michal posluchače na africký kontinent. Jednou ze zvláštností Namibie je to, že se zde domluvíte i německy. Dříve to bývala německá kolonie. Jedna z typicky známých německých pochoutek je tam doteď velice oblíbená. Jde o štrůdl, který jsme mohli ochutnat i během přednášky.

Po skvělém vyprávění o Namibii Jardou Michalem nám Jan Cempírek přečetl jednu z legend křovácké mytologie Podivný tvor, kterou napsal James Mahoney. Poté Cempírek pozval na pódium Horké Vany jednoho z dalších hostů, kteří pobyli nějaký čas v Namibii. Byl jím hlavní geolog Jihočeského muzea Petr Rajlich.

Ten nám povyprávěl o nerostném bohatství Namibie – diamantech, dioptázu a železném meteoritu, který se stal turisticky vyhledávanou atrakcí, jelikož váží 60 tun. Kousek tohoto těžkého nerostu koloval mezi příchozími. Také nám byl do ruky půjčen růženín dovezený právě z Namibie.

Jedním z nejdiskutovanějších nerostů večera se stal diamant, který se v Namibii těží ve velkém a používá se hlavně ve šperkařství. Dnešní produkce je 2,5 milionu karátů ročně, takže je jasné, kde je zakopané jádro všech namibijských sporů...

Přednášku zakončil Jarda Michal promítáním videa z úchvatných Viktoriiných vodopádů. Příchozí posluchači odcházeli opět plni dojmů a dobré nálady. „Lépe bych to říct nedokázala. Kdybych mohla, jela bych tam hned. Když si představím, že se dívám na stádo slonů dovádějících ve vodě při zapadajícím slunci... Myslím, že pan Michal to vystihl přesně – sedíte a čučíte,“ sdělila Budějcké Drbně Jana Nováková.

Štítky Namibie, Afrika, Jan Cempírek, Maroko, cestovatel, Petr Rajlich, James Mahoney, Jana Nováková, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestovatelé představili Namibii, nejafričtější zemi Afriky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.