Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dan Bárta míří se svým turné Maratonika do Budějc

Výjimečný zpěvák vydal výjimečné album! Přesně tak se dá charakterizovat nový počin Dana Bárty se skupinou Illustratosphere, kteří po pěti letech nahráli novou desku Maratonika. Tu představí fanouškům na stejnojmenném podzimním turné po téměř 40 českých a slovenských měst.

Již tuto středu zavítají se svým hudebním maratonem do Českých Budějovic, kde od 21 hodin vystoupí v Café klubu Slavie.

Nové album Dana Bárty s projektem Illustratosphere se od těch předchozích neodlišuje jen tím, že z původního sextetu se stal kvintet, ale především zvukem. Většího prostoru se dostává kytaře, upozaděno je naopak dosud dominantní piano.

S obměněnou sestavou a aranžemi je Maratonika pestřejší a stručnější a má ambici oslovit širší publikum. Kromě vynikajícího hlasu kritiky oceňovaného zpěváka slibuje výsledek několikaměsíční práce ve studiu nadstandardní výkony čtveřice Illustratosphere ve složení Filip Jelínek, Robert Balzar, Miroslav Chyška a Jirka Slavíček.

Změna nastala i v případě autorství textů. Dosud výhradní textař Bárta dal prostor svým blízkým a ke spolupráci přizval partnerku Alžbětu Plívovou a kamaráda Dana Stomieroskyho.

„Texty si píšu sám, už je to tak. V zásadě jsem svým výhradním textařem. Ale pozor, dva texty mi napsalo moje děvče Bětka, protože umí anglicky, čímž mi výrazně pomohla,“ uvedl zpěvák.

Ten k novému albu nafotil spolu s renomovaným fotografem Jakubem Klimem sérii originálních snímků, na kterých je zahrabán do písku. Netradičně vizuálně je pojat i booklet, jenž je společným dílem slovenského kreslíře Luka Braseho, grafika Filipa Jánoše a Dana Bárty.

Vydání CD Maratonika doprovází stejnojmenné podzimní turné po bezmála čtyřiceti českých a slovenských městech, které odstartovalo 21. října v Bratislavě.

„No, mám už svoje odehrané, ale popravdě tolik koncertů po sobě jsem ještě nezažil. Ale těžiště naší práce je v živém hraní a já už se moc těším, že si asi tak čtyřicetkrát dobře zahrajeme, sem tam nám za to někdo zatleská a pak upadneme pod ozdobené vánoční stromečky,“ vtipkuje zpěvák.

„Koncert skupiny J.A.R., který proběhl v polovině listopadu, a chystaný koncert Dana Bárty s novým albem jsou vrcholy našeho programu koncem letošního roku,“ podotýká produkční Café klubu Slavie David Matějíček.

Více informací o prodeji vstupenek na turné Maratonika hledejte na www.maratonika.cz nebo v místě konání jednotlivých koncertů.

Tisková zpráva
Foto: Jakub Klimo

Štítky Dan Bárta, Illustratosphere, Maratonika, Café klub Slavie, České Budějovice, turné, koncert, Robert Balzar, Miroslav Chyška, Alžběta Plívová, Jakub Klimo, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dan Bárta míří se svým turné Maratonika do Budějc  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.